Tarih: 09.09.2014 09:46

Haydar Aliyev Nişanı Takdim Edildi

Facebook Twitter Linked-in

Sohbet Mamedov

Bakü’de Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmelerin konu başlıkları, Güney Kafkasya’da barış ve istikrarı koruma, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde Dağlık Karabağ ihtilafının çözümü, ayrıca enerji alanında iş birliğiydi. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olarak Azerbaycan’a yaptığı ilk resmî ziyaret kısaydı.

Erdoğan Bakü’ye salıyı çarşambaya bağlayan gece geldi. İstanbul’da havaalanından ayrılmadan önce Türkiye Cumhurbaşkanı gazetecilere şunları söyledi: “Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazandığı günden beri, birlikte çalışarak ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardık.” Aynı zamanda Erdoğan, şimdiki ziyaretinin iki kardeş ülke arasında var olan iş birliğinin yeni bir aşamasının temelini atacağını belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı’nı resmî kabul töreni, Azerbaycan Devlet Başkanlığı konutu konumundaki Gençlik Sarayında yapıldı. İki ülke liderlerinin baş başa yaptıkları görüşmenin ardından genişletilmiş formatta Azerbaycan-Türkiye görüşmeleri gerçekleşti.

Azerbaycan uluslararası televizyon kanalı Caspian International Broadcasting Company (CBC) tarafından bildirildiğine göre konuğunu karşılayan Devlet Başkanı İlham Aliyev, iki ülkenin uluslararası düzeyde birbirine destek verdiğini ve karşılıklı menfaatin konusu olan mevzular üzerine istişarelerde bulunduğunu ifade etti. Görüşmelerin ayrıntıları, iki liderin basın açıklamalarında sunuldu.

Aliyev şöyle konuştu: “Bu, Azerbaycan için çok önemli. Türkiye, bu konuda her zaman şeffaf bir politika yürüttü, Azerbaycan’ın yanında yer aldı ve uluslararası hukuk çerçevesinde adaleti savundu.”

Aynı zamanda Azerbaycan Devlet Başkanı, Ermenistan’ın ne yazık ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin dört kararını görmezden geldiğini ve bu sebeple ihtilafın şimdiye kadar çözüme ulaşmadığını söyledi. Aliyev, “tarafların, dışişleri bakanlıkları, elçilikler ve iki ülkenin diaspora ve sivil toplum örgütleri düzeyinde sözde Ermeni soykırımının asılsız olduğunu göstermek amacıyla koordine bir şekilde ortak çalışmalar yürütmek üzere anlaştıklarını” belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı ise görüşmeler sırasında politik, ekonomik, ticari ve insanî alanlarda iki ülkenin iş birliğine dair mevzuların ele alındığını söyledi. Erdoğan’a göre Güney Gaz Koridoru sadece Azerbaycan ve Türkiye için değil, bütün bölge için çok önemli bir proje.

Erdoğan şunları söyledi: “Bu projenin hayata geçirilmesi, Azerbaycan’ın gücünün göstergesidir. Proje, Avrupa’ya hidrokarbon temin etme seçeneklerini çeşitlendirmek ve enerji güvenliğini artırmak için imkân sağlayacak, Azerbaycan’ın ise Avrupa’nın şahsında yeni bir pazar edinmesine yardımcı olacak.” Erdoğan ayrıca 20 Eylül’de Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) temel atma töreninin yapılacağını duyurdu ve törenden sonra projenin hayata geçirilmesine yönelik sürecin hızlandırılacağını sözlerine ekledi. Erdoğan’a göre Türkiye, Azerbaycan ile ticaret hacmini 15 milyar dolara kadar çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinin son önemli olayı, kendisine Haydar Aliyev nişanının takdim edilmesi oldu.(Rusya, Nezavisimaya Gazeta - 04 Eylül 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —