Hazine, yabancılar tahvil alsın diye Avrupalı bankayla anlaşma yaptı

Hazine, yabancılar tahvil alsın diye Avrupalı bankayla anlaşma yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet iç borçlanma senetlerine takas ve saklama hizmeti için Euroclear Bank ile mutabakata vardığını, anlaşma ile yabancıların Türk tahvillerine erişiminin artacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet iç borçlanma senetlerine takas ve saklama hizmeti için Euroclear Bank ile mutabakata vardığını, anlaşma ile yabancıların Türk tahvillerine erişiminin artacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet iç borçlanma senetlerine takas ve saklama hizmeti verilmesi hususunda yabancı merkezi saklama kuruluşu Euroclear Bank ile mutabakata varıldığını belirtti.

Hazine´nin yazılı açıklamasında, 'Devlet İç Borçlanma Senetleri´ne (DİBS) takas ve saklama hizmeti verilmesi hususunda yabancı merkezi saklama kuruluşu Euroclear Bank ile mutabakata varılmıştır. Euroclear Bank saklama özelliği ile yurt dışı yerleşiklerin; TL, dolar, euro ve altın cinsi Türk tahvillerine erişim sağlayabilme kabiliyetleri artacaktır' denildi.

Euroclear Bank ile Hazine´nin ortak açıklamasında ise Euroclear Bank tarafından sunulan takas ve saklama hizmeti sağlayabilen ülkelerin kazanımlar elde ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada lokal borçlanıcıların daha geniş likidite havuzlarına ulaşabildikleri ve bu sayede borçlanma maliyetlerindeki oynaklıkların azalmasını sağlayabildikleri belirtildi.

Diken´in aktardığı habere göre, Avrupalı iki saklama kuruluşu Euroclear ve Clearstream, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu´nun getirdiği kısıtlamalar nedeniyle mayıs başında Türk Lirası işlemlerini durdurmuştu. Daha sonra BDDK bu iki kuruluşu sınırlamalardan muaf tuttuğunu açıklamış, Clearstream de bunun üzerine tekrar işlemlere başlamıştı. Bu anlaşmayla Euroclear da işlemlere başladı.

Yatırım danışmanlığı şirketi Bluebay´in Türkiye uzmanı Timothy Ash, anlaşmayı ekonomi yönetiminin aslında yabancı yatırımcıları lokal piyasalarda daha çok görmek istemesinin bir göstergesi olarak gördüğünü ifade etti.

Birkaç yıldır düşüş trendinde olan Hazine tahvillerindeki yabancı payı tek hanelere indi. Merkez Bankası´nın geçen hafta yayınladığı verilere göre ocak-mayıs döneminde yurt dışı yerleşiklerin tahvil piyasasından çıkışları yaklaşık 4 milyar dolara ulaştı. Buna karşılık Merkez Bankası ve lokal bankaların payı ise artıyor.

Albayrak: Yabancı yatırımcılar TL, döviz ve altın cinsinden tahvillerimize daha kolay erişebilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'İstanbul Finans Merkezi hedefleri kapsamında sermaye piyasalarının uluslararası standartlara uyumuna yönelik adımlarımız sürüyor. Euroclear ile yaptığımız iş birliği sayesinde yabancı yatırımcılar TL, döviz ve altın cinsinden tahvillerimize daha kolay erişebilecek. Hayırlı olsun' ifadelerine yer verdi.


Berat Albayrak

@BeratAlbayrak

İstanbul Finans Merkezi hedefleri kapsamında sermaye piyasalarının uluslararası standartlara uyumuna yönelik adımlarımız sürüyor. Euroclear ile yaptığımız iş birliği sayesinde yabancı yatırımcılar TL, döviz ve altın cinsinden tahvillerimize daha kolay erişebilecek. Hayırlı olsun. 

AA FİNANS

@aa_finans

Hazine ve Maliye Bakanlığı devlet iç borçlanma senetlerine takas ve saklama hizmeti verilmesi konusunda yabancı merkezi saklama kuruluşu Euroclear Bank ile mutabakata vardı



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading