Tarih: 14.02.2017 16:03

Hedef Sınır Bölgesini Temizlemek

Facebook Twitter Linked-in

 

REUTERS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü, Suriye´deki Türk harekâtının nihai amacının yalnızca el Bab şehrini İslam Devletinden (İD) almak değil Rakka dâhil sınır bölgesini cihatçılardan temizlemek olduğunu söyledi.

Türk destekli Suriyeli isyancılar, Türk sınırının 30 km güneyindeki el Bab üzerine büyük bir saldırı düzenliyor. Bu ilerleme, onları, şehre güneyden yaklaşan Suriye hükûmet güçleriyle doğrudan bir çatışmaya sokma riski arz ediyor.

Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar´a yapacağı resmî ziyaret için ülkeden ayrılmadan önce bir basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nihai hedef, 5 bin kilometrekarelik bir alanı temizlemek.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölge hem İslam Devletinden hem de Kürt YPG (Halk Savunma Birlikleri) milis savaşçılarından -Türkiye´nin düşman güç olarak gördüğü- temizlendikten sonra Türk güçlerinin Suriye´de kalma niyetinin olmadığını söyledi.

Savaşı izleyen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yoğun Türk hava saldırılarıyla desteklenen isyancıların, pazar günü el Bab´ın kuzeyinde ve güneybatısında İslam Devletiyle savaştığını bildirdi.

Gözlemevi, Türk güçlerinin, son günlerde batıdan şehrin içlerine doğru ilerlediklerini ve şimdi de şehrin yaklaşık yüzde 10´u ile batıdaki dış mahallelerin tamamını kontrol ettiklerini belirtti.

Gözlemevi, Suriye hükûmet güçleri ve müttefik milislerin de cuma gününden beri el Bab´ın güneyinde Tadif kasabası yakınlarında kazanımlar sağlayarak şehre 1,5 km uzaklıktaki bir bölgeye eriştiklerini bildirdi.

Türkiye, yılbaşı gecesi bir gece kulübüne düzenlenen ve 39 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırı da dâhil Türkiye´de son zamanlarda meydana gelen İD saldırılarının el Bab ve Rakka´dan yönlendirildiğine inanıyor ve bu kentlerin temizlenmesini bir millî güvenlik önceliği olarak görüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Sözcüsü İbrahim Kalın, geçen hafta, Türkiye´nin, İslam Devletinin Rakka´dan çıkarılması için ayrıntılı bir plan sunduğunu ve ABD Başkanı Donald Trump´ın yönetimiyle strateji görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

ABD öncülüğündeki Rakka´yı geri alma operasyonunda bulunmak istediğini defalarca belirten Türkiye, Washington tarafından desteklenen YPG´nin buna dâhil edilmesini istemiyor.(İngiltere,REUTERS,12.02.2017)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —