Hindistan-Türkiye Savunma İşbirliği Anlaşması

Hindistan-Türkiye Savunma İşbirliği Anlaşması

Resmî yetkililer, Türkiye’nin artık eski düşüncelerinden özellikle Pakistan Keşmir meseleleri üzerinde sıyrılıyor gibi göründüğünü ayrıca Hindistan’ın dünya üzerinde yükselen ve gelişen bir güç olarak önemini ve potansiyelini

İn.com

Dünyanın en laik ülkesi Hindistan ile yine çoğulcu demokrasi ve laikliğin simgesi olan Türkiye arasında en nihayetinde, savunma iş birliği anlaşmasını tamamlamaya giden yola bir adım daha yaklaşıldı. Söz konusu anlaşmanın yaklaşık 20 yıl önce önerildiği ama her ne hikmetse iki ülkenin bugüne kadar bu bağlantıyı kuramadığı biliniyor.

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranap Mukarci, üç günlük resmî bir ziyaret için Türkiye’de. Yaklaşık 15 yıldır hiçbir Hintli Cumhurbaşkanı Türkiye’yi ziyaret etmemişti.

Resmî yetkililer, Türkiye’nin artık eski düşüncelerinden özellikle Pakistan Keşmir meseleleri üzerinde sıyrılıyor gibi göründüğünü ayrıca Hindistan’ın dünya üzerinde yükselen ve gelişen bir güç olarak önemini ve potansiyelini gördüğünü dile getiriyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile heyetler arası görüşmelerde; ikili ilişkiler, siyasi, ekonomik, stratejik ve kültürel ilişkilere kadar çeşitli meseleler ele alındı.

Türkiye’ye gelmeden önce Hindistan Cumhurbaşkanı Pranap Mukarci, Cihan Haber Ajansına verdiği mülakatta, ziyaretinin iki ülke arasındaki güvene işaret ettiğine değinerek ikili ilişkileri, imzalanacak anlaşmalarla tekrar canlandırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Özellikle eğitim, bilim ve teknolojide Türkiye ile sıkı ilişki içinde olacaklarını, iki ülkenin savunma sanayisi ve askerî alanda da ortak çalışmalar yapmasını arzu ettiklerini vurguladı.

Üst düzey bir Hintli yetkili, bu anlaşma taslağının 1994 yılında hazırlandığını, 2008 yılında Başbakan Erdoğan’ın Hindistan ziyareti sırasında geliştirildiğini ve şu an her iki ülke tarafından da nihai bir sonuca ulaştırıldığını, yapılan bütün bu anlaşmalarda Pakistan’ın hiçbir şekilde engel teşkil etmediğini, Keşmir sorununun da dile getirilmediğini vurguluyor.

Türkiye, Hindistan ile pamuk ve polyester ipliği ithalatı yapan en önemli ülkelerden biri. Her iki ülke de ticareti daha da artırmak ve bu konudaki açığı kapatmak arzusunda. (Hindistan Merkezli Haber İnternet Sitesi In.com, 7 Ekim 2013)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading