Tarih: 26.07.2022 18:46

Hırvatistan, Adriyatik´te Bosna-Hersek´in yapımına karşı çıktığı Peljesac Köprüsü´nü açıyor

Facebook Twitter Linked-in

Hırvatistan´ın Adriyatik kıyısını ülkenin geri kalanına bağlayan Peljesac Köprüsü bugün açılıyor. Bosna-Hersek´in denize kıyısı olan tek şehri Neum açıklarında, Komarna ile Brijesta arasında inşa edilen köprü 55 metre yüksekliğinde ve 2,4 kilometre uzunluğunda. Bosna-Hersek, köprünün inşa edildiği bölgenin uluslararası suları olduğunu ve ülkenin açık denize çıkışını engelleyeceğini belirterek projeye karşı çıkıyordu.

420 milyon euroya mal olan Peljesac Köprüsü, Hırvatistan için ülkenin bütünlüğünü ve Hırvat ulusunun gururunu simgeliyor.

Bu köprünün Hırvatlar için ne ifade ettiği ancak haritaya bakıldığında tam olarak anlaşılabilir: 1991 yılında Yugoslavya´nın parçalanmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan, tarihi Hırvat topraklarını, dar bir şerit halinde de olsa neredeyse tüm Adriyatik boyunca kapsıyor ve daha sonra uzun bir yarımadayı da içerecek şekilde güneye doğru devam ediyordu.

Ancak irili ufaklı 1185 adayı da içeren yüzlerce kilometrelik bu çok uzun sahil şeridinin tam ortasında Hırvatistan topraklarını ikiye bölen bir Bosna şehri var.

 Bosna´nın Adriyatik´e ulaşmasını mümkün kılan tek liman olan Neum şehri kuzeyden güneye ya da  güneyden kuzeye yolculuk etmek isteyen Hırvat vatandaşlarını ancak pasaportla seyahat edebilmek zorunda bırakıyor. Çünkü kuzey güney otobanı artık bağımsız bir ülke olan Bosna´dan geçiyor.

İşte bugün hizmete açılan Peljesac Köprüsü, Hırvat topraklarının nihayet birleştiği, ülke sınırları içinde bir şehirden diğer şehre pasaportsuz gidilebileceği anlamına geliyor.

Bosna´nın Adriyatik´e ulaşmasını mümkün kılan tek liman olan Neum şehri kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye yolculuk etmek isteyen Hırvat vatandaşlarını ancak pasaportla seyahat edebilmek zorunda bırakıyor. Çünkü kuzey güney otobanı artık bağımsız bir ülke olan Bosna´dan geçiyor.

İşte bugün hizmete açılan Peljesac Köprüsü, Hırvat topraklarının nihayet birleştiği, ülke sınırları içinde bir şehirden diğer şehre pasaportsuz gidilebileceği anlamına geliyor.

Kaynak: BBC




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —