Tarih: 09.07.2024 12:16

Hizbullah 'Amerikan askerlerini' vurdu! Orta Doğu'da tarihi saldırı

Facebook Twitter Linked-in

İSRAİL ORDUSUNA İHA SALDIRISI

İsrail ordusu, "doğu bölgesinden gelen" ve ülkenin güneyine doğru ilerleyen bir insansız hava aracını (İHA) engellediğini bildirdi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "Savaş uçağı, doğu tarafından ülkenin güneyine gönderilen şüpheli bir hava cismini engelledi." ifadesine yer verildi. Hedefin İsrail hava sahasını ihlal etmediği ve bu sebeple ülkede sirenlerin çalmadığı kaydedildi. Husilerden Eilat kentinde "hayati bir hedefe" saldırı açıklaması İsrail ordusu söz konusu İHA'nın kim tarafından gönderildiğini belirtmezken, Yemen'deki Husiler İsrail'in güneyindeki Eilat kentinde "hayati bir hedefe" İHA ile saldırı düzenlediğini duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, Eilat'taki hayati bir hedefe saldırı gerçekleştirdiklerini belirtti. Seri, "operasyonun çok sayıda İHA ile gerçekleştirildiğini ve hedefe başarıyla ulaşıldığını" iddia etti.

BEN GVIR BU SEFER NETANYAHU'YA NEFRET KUSTU

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya "tek adam hükümeti yürüttüğü" suçlamasında bulundu. Ben-Gvir, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Netanyahu'ya "kabine toplantıları dahil olmak üzere kendi başına karar verdiği ve koalisyon ortaklarını dışladığı" suçlamasını yöneltti.

Kabine toplantılarını “anlamsız” şeklinde niteleyen Ben-Gvir, durumun “çekilmez hale geldiğini” savundu. Ben-Gvir ayrıca, Netanyahu’ya “tek adam hükümeti yürüttüğü” suçlamasında bulundu. Netanyahu'nun kabineye danışmadan Hamas ile dolaylı esir takası müzakerelerine İsrail'den bir heyet gönderme kararı almasını eleştiren Ben-Gvir, Başbakan'a koalisyondan çekilme tehdidinde bulunmuştu.

İSRAİL: BU FIRSATI KAÇIRMAMALIYIZ

İsrail ordu radyosunda yayımlanan habere göre Gallant, esir yakınlarından bazılarıyla bir araya geldi. Gallant, İsrail'deki güvenlik sisteminin tüm birimleriyle İsrailli esirlerin geri getirilmesini ana hedefi olarak gördüğünü, şu anda sunulan fırsattan yararlanmak için her şeyi yapmaları gerektiğini söyledi. Gazze'deki askeri baskının anlaşmaya doğru ilerlemeyi mümkün kılan koşulları yarattığını savunan Gallant, İsrail güvenlik güçlerinin çatışmayı nasıl durduracağını ve gerektiğinde Gazze'nin herhangi bir yerinde yeniden nasıl başlatacağını bildiğini kaydetti.

İsrailli Bakan Gallant, anlaşmayı harekete geçirmek için bu askeri baskıdan faydalanmaları ve fırsatı kaçırmamaları gerektiğini vurguladı.

Esir takası konusunda anlaşmaya varılması, ateşkesin sağlanması için Tel Aviv ile Hamas arasında gelecek günlerde Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda dolaylı müzakerelerin tekrar yapılması bekleniyor.

ORTA DOĞU'DA 'ABD ASKERLERİ' VURULDU

Dünya artık Hizbullah ve İsrail arasında çıkacak olan yeni savaşa kilitlendi. İsrail kanadı dün yaptığı açıklamada bu savaşı Hamas ile alakasız olduğunu ve Gazze'de ateşkes ilan edilse bile Lübnan'a saldıracaklarını açıkladı. Hizbullah ise haftalardır yaptığı saldırılara dün de devam ederek İsrail'e yönelik roket ve tanksavar füzeleriyle saldırdı. Saldırıda en ABD vatandaşları dahil dört İsrail askeri yaralandı. Yaralanan ABD askerinin Lübnan sınırında görev yapan İsrail askerlerine drone ve İHA'lar konusunda eğitim verdiği belirtildi.İsrail medyası konuyla ilgili yayınladığı haberinde "Yaralı ABD vatandaşı, Lübnan sınırında görev yapan yedek askerlere drone satan veya bağışlayan sivil bir şirketin çalışanıydı. Edinilen bilgilere göre 'ABD vatandaşı' izinsiz olarak askerlere bu eğitimi veriyordu" sözlerine yer verdi.Lübnan medyasında çıkan haberlerde ise "Bir Amerikalının kapalı bir askeri bölgede ne yaptığının hala belirsiz" olduğu ifadesi kullanıldı ve söz konusu şahıs ve ekibinin ABD askeri olduğu öne sürüldü. Yaralı ABD vatandaşının tedavi edildiği Celile Tıp Merkezi'nden CNN'e açıklamalarda bulunan doktorlar ise "Çok ciddi şarapnel yaraları var, durumu kötüleşiyor henüz 31 yaşında" ifadesi kullanıldı.

HİZBULLAH'IN GÜCÜ

İran'ın Orta Doğu'daki en önemli vekil gücü olan Hizbullah Tahran'dan her sene milyonlarca dolar desteğin yanı sıra askeri anlamda da katkı alıyor. Hizbullah övündüğü hassas roketleriyle İsrail'in her yerini vurabileceğini söylüyor. Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, 2021'de grubun 100 bin savaşçısının olduğunu söyledi bu sayının 2024 itibariyle 200 bine yaklaştığı düşünülüyor.

İRAN'IN YENİ TÜRK LİDERİ: GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DESTEKLEYECEĞİZ

İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin Lübnan'daki Hizbullah'a ve bölgedeki "direniş hareketlerine" güçlü şekilde destek vermeye devam edeceğini belirtti. İran devlet televizyonunun haberine göre, İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Pezeşkiyan, kendisine tebrik mesajı ileten Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a hitaben bir mektup gönderdi.

Mektupta, İran'ın, Hizbullah'a ve bölgedeki direniş hareketlerine güçlü şekilde destek vermeye devam edeceğini belirten Pezeşkiyan, direniş güçlerine desteğin "İran'ın temel politikası" olduğunu ifade etti. Pezeşkiyan, "Bölgedeki direniş hareketlerinin, bu rejimin (İsrail), mazlum Filistin halkına ve diğer bölge halklarına karşı savaş çığırtkanlığını ve suç politikalarını sürdürmesine izin vermeyeceğinden eminim." dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —