• BIST 100

    10173,40%1,17
  • DOLAR

    32,27% 0,07
  • EURO

    34,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2448,04% 0,09
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00

Hollanda, Kırım´ın altınlarını Ukrayna´ya verecek

Hollanda, Kırım´ın altınlarını Ukrayna´ya verecek

Amsterdam mahkemesi, Kırım´daki müzelerden sergilenmek üzere Hollanda´ya getirilen İskit Altını Koleksiyonu´nun Ukrayna´ya ´iade edilmesine´ karar verdi.

 

Allard Pierson Müzesi´ndeki ‘Kırım: Karadeniz altınları ve sırları´ sergisinde bulunan eserler ile ilgili davanın sonucunu açıklayan Amsterdam Mahkemesi, Kırım´ın bir ülke ‘olmadığını´ ve sanat eserleri için hak talebinde bulunamayacağını gerekçe göstererek, İskit altınlarının Ukrayna´nın kültürel mirasının parçası olduğunu savunarak Ukrayna devletine iadesine karar verdi. Kararda, İskit Altını Koleksiyonu´nun hangi müzeye verileceğine Ukrayna´daki mahkemelerin karar vermesi gerektiği ifade edildi.

​‘KIRIM´DAKİ 4 MÜZEDEN TOPLANDI´

Yaklaşık 2 bin parçadan oluşan İskit Altını Koleksiyonu, 2014 başlarında, yarımadada bulunan 4 müzeden toplanarak sergilenmek üzere Amsterdam´daki Allard Pierson Müzesi´ne getirilmişti.

​İki yıl süren görüşmelerin ardından Kırım´daki müzeler Hollanda´nın koleksiyonu iade etmesi için Amsterdam´daki mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme dosyayı ekim ayında incelemeye aldı.

‘MAHKEME KARARI DEĞİL SİYASİ BİR EYLEM´

Kırım Başkanı Sergey Aksyonov, İskit altınlarının Kırım´a dönmesi için mücadeleye devam edeceklerini söylerken; Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması´nın Kırım milletvekili Natalya Poklonskaya, Amsterdam mahkemesinin kararının yasadışı olduğunu belirterek, “Bu mahkeme kararı değil, bu siyasi bir eylem, çünkü bu belgenin yasallık, adalet ve mahkeme kararlarının tarafsızlığı ilkeleriyle hiçbir ilgisi yok” dedi.

​İskit altınlarının Kırım´a iade edilmesi için ‘mümkün ve mümkün olmayan´ her şeyin yapılması gerektiğini kaydeden Poklonskaya, “Bu adaletten uzak kararın temyiz edilmesi için gereken tüm belgelerin hazırlanmasına yardımcı olacağım” diye konuştu.



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor