• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Hollande, Fransa´nın 'Harki Katliamındaki' Sorumluluğunu Tanıdı

Hollande, Fransa´nın

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız devletinin, Cezayirli Harkiler´in katledilmesindeki rolünü tanıma yolunda önemli bir adım attı.

 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız devletinin, Cezayirli Harkiler´in katledilmesindeki rolünü tanıma yolunda önemli bir adım attı. Hollande, 1960´lı yıllarda Cezayir´in bağımsızlık savaşı sırasında Fransız ordusunun yanında yer alan Müslüman nüfus Harkiler´i, Fransız devletinin kaderine terk ederek, savaş sırasında ve sonrasında katledilmelerine yol açan sorumluluğunu tanıdığını açıkladı.

Hollande, Harkilere yapılan haksızlıkların anılması amacıyla, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından, 2003 yılında ilan edilen 'Ulusal Yas Günü' dolayısıyla Paris´teki askeri merkez İnvalides´de düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Hollande, 'Harkilerin terkedilmesinde, Cezayir´de kalan Harkilerin katledilmesinde ve Fransa´ya gelenlere kamplarda yapılan insanlık dışı muamelede Fransız devletinin hiçbir zaman kabul etmediği rolünü tanıyorum. Fransa ancak tarihine bakarsa, onunla yüzleşirse büyük bir devlet olabilir' dedi. Hollande´ın, 'Bugün size gerçeği anlatmak için geldim. Fransa, kendi sözüne ihanet etmiş, binlerce aileye sırtını dönmüştür' sözleri, törene katılan Harkiler´in temsilcileri tarafından yoğun alkış aldı.

Harkiler büyük seçmen kitlesi

Ancak Hollande´ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir kaç ay önce yaptığı bu açıklama bir tesadüf değil. 'Fransa için savaşan müslüman topluluk' Harkiler ile, yine Harkiler gibi terkedilen Cezayir, Tunus ve Fas´a yerleşen 'pied-noirs' diye anılan Fransız nüfus, önemli bir seçmen kitlesini oluşturuyor. Ve aşırı sağdan, sol partilere neredeyse tüm politik partiler Harkilere yapılanları tanıma sözü veriyor.

İlk adımı Chirac attı

Chirac tarafından 31 Mart 2003 tarihinde ilan edilen Ulusal Yas Günü´nde, her yıl Fransa için ölen Harkileri anmak için resmi tören düzenleniyor. Hollande, Harkilerin ailelerine yardım için, 2014 yılında 'Harki Planı' adlı bir yardım planı uygulamaya koydu.

Cezayir´in Fransa´ya karşı ayaklanarak başlattığı bağımsızlık savaşı, 18 Mart 1962´de Evian Anlaşması ile sona erdi. Bu anlaşmada Fransa için savaşan müslüman nüfus Harkiler tümüyle kendi kaderlerine terkedildi. Kendi ülkelerinde bir anda savunmasız kalan Harkiler milliyetçiler tarafından 'hain' ilan edilerek kanlı bir katliama uğradılar. Bugün Harkilerin 3 milyonluk bir nüfusu temsil ettiği belirtiliyor. Genelde sağa ve aşırı sağa yakın oy kullanan Harkiler, Fransız seçmeninin yüzde 7´sini oluşturuyor.

Oylar bölünüyor

Fransız sağında, Kasım ayında yapılacak ön seçimlerde Harkiler´in oyu büyük önem taşıyor. Bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Harkiler büyük çoğunlukla Nicolas Sarkozy ve Marine Le Pen´i desteklediler. Harkiler´in desteğini alan Sarkozy ve Le Pen de törende hazır bulundu.

Harkilerin önemli isimlerinden şarkıcı Enrico Maisas, bir önceki seçimlerde oy kullanılması çağrısı yaptığı Nicolas Sarkozy ile arasına mesafe koydu. Harki oylarının eski homojen yapısını kaybettiğini ve parçalanmaya başladığını gören Hollande, şimdi seçim kampanyası boyunca Harkiler´e verdiği sözü tutarak, sağdan uzaklaşmaya başlayan Harkilerin oyunu almak istiyor.



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor