Tarih: 03.06.2016 19:39

Hollande´dan Dinmeyen Grevlere Akçeli Çözüm

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkeyi aylardır sarsan Çalışma Yasası Reformu´na karşı grevleri durdurabilmek için kesenin ağzını açtı.

Hollande öğretmenler için 1 milyar, araştırma görevlileri için de 134 milyon Euro´luk ödenek ayırdıklarını açıkladı. Ancak sendikalar birbiri ardına grev kararı açıklamaya devam ediyorlar.

Ülkede ise Çalışma Yasası reformu üzerinde hükümet ve patron sendikaları ile çalışanlar arasında aylardır süren bilek güreşi, toplumun sinirlerini gerdi. İşçi ve patron sendikaları karşılıklı birbirlerini suçlayan açıklamalarda bulundular.

Euro 2016 karşılaşmalarının başlayacağı 10 Haziran´dan önce, yasayı geri çekmeden grevleri bitirmek isteyen Hollande, çareyi ülkenin en büyük bakanlığı olan Eğitim Bakanlığı´nın bütçesini artırmakta buldu. Çalışma Reformu ve özellikle reformun ikinci maddesinin kalması karşılığında tüm sektörleri tek tek ikna etme yolunu seçen Hollande, öğretmenlere, 2017´den itibaren ücretlerinin 500 milyon, 4 yıllık süreçte de 500 milyon ek ücret artışı getireceğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı, ülkede sayıları 820 bini bulan eğitim personeli ve öğretmenlerin maaşlarını artırmak için 1 Milyar Euro´luk bütçe ayırdığını duyurdu. Hollande, daha önce açıklanan üniversite araştırma görevlilerinin de 134 milyon Euro´luk bütçe yardımlarını kesmekten vazgeçtiğini açıkladı.

Hollande, gösteri dünyasına yapılan devlet yardımını da kesmeyeceklerini açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies´in de, bugün greve katılan demiryolu işçilerinin statüsünü yeniden belirlemesi öngörülen reformu gündeme getirmeyeceği kaydedildi.

Grevler artarak devam ediyor

Ancak bu yeni açıklamalara rağmen grevlerin biri bitiyor, diğeri başlıyor. Rafineri grevleri ile ülkede uzun benzin kuyruklarına yol açan işçilere Salı akşamı saat 20.00´den itibaren demiryolu işçileri de katıldı. Demiryolu grevlerinde özellikle Paris ile banliyölerini ve kentleri hızlı trenle birbirine bağlayan seferler yarıya indirildi. Grev, milyonlarca kişinin işlerine gitmek için tren kullandığı başkent Paris´te çalışma hayatını güçleştiriyor.

Fransa´daki 8 petrol rafinerisinin 6´sında hala grevler devam ediyor ve üretim önemli ölçüde azalmış durumda.

Air France´a bağlı Pilot Sendikası da Haziran ayında uzun soluklu grev kararı aldı. Bu da Air France´ın da greve katılması ve Euro 2016 için Fransa´ya gelecek 7 milyon kişi için tam bir kabus anlamına geliyor. Pilotlar grevin başlangıç tarihini henüz açıklamadılar.

Grev kararı alan GCT ve FO Konfederasyonları, yasa çekilene kadar grevlere devam edeceklerini açıkladılar. Bilek güreşi Euro 2016 karşılaşmalarının başlangıç tarihine kadar artarak devam edeceğe benziyor.

Hükumet yasayı geri çekmeye yanaşmıyor. Ancak, Başbakan Manuel Valls ile CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez arasındaki telefon görüşmesinin Cumhurbaşkanı Hollande “yasayı geri çekmeyeceklerini ancak yasanın ruhunu değiştirmeyecek şekilde müzakerelere oturmaya hazır olduklarını” dile getirdi.

Grevlerin devam etmesi üzerine açıklama yapan İşveren Sendikası MEDEF´in Genel Başkanı Pierre Gattaz işyerlerini bloke eden sendikayı “terörist yöntemler kullanmakla” suçladı. CGT Sendikası ise Gattaz aleyhinde suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Sosyal barışın tehlikeye girdiği ve sinirlerin giderek gerildiği Fransa´da hükümet, kıvılcıma yol açacak bir kaza yaşanmadan sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak politik takvim hükumeti, 13 Mayıs´ta Senato gündemine gelecek olan yasa üzerindeki çatışmayı, Euro 2016 karşılaşmaları başlamadan sonlandırmaya zorluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —