Tarih: 17.08.2022 16:26

HSBC, ABD, Avrupa ve Çin´deki yavaşlayan talebin Asyalı ihracatçılara zarar verebileceğini söyledi

Facebook Twitter Linked-in

HSBC´nin Asya Baş Ekonomisti´ne göre, önümüzdeki aylarda ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük pazarlardan gelen talep yavaşladıkça Asyalı ihracatçılar önemli zorluklarla karşı karşıya kalacak.

 

Frederic Neumann , Pazartesi günü CNBC´nin “ Squawk Box Asia ”ya verdiği demeçte, Avrupa´daki üreticilerin, özellikle Almanya´daki, oldukça önemli ölçüde geri çekildiklerini söyledi .

Ekonomist, “Avrupa´nın Asyalı ihracatçılar için önemli bir ihracat pazarı olduğunu unutmayın” dedi. “Ayrıca, yılın ikinci yarısında gelen sevkiyatlarda, ABD´nin mallardan uzak harcamalarındaki ekseni tamamlayan esasen bir düşüş bekliyoruz. Hem ABD hem de Avrupa´nın yavaşlaması Asyalı ihracatçılar için ters rüzgarlar olacak” dedi. Neumann, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın bölgedeki ihracatçıların karşılaştığı sorunları daha da artıracağını söyledi. “Çok açık bir şekilde ticaret verileri iç talepteki bu zayıflığı gösteriyor. Çin, gerçekten dikkat edilmesi gereken üçüncü büyük ihracat pazarıdır - bu da pek hızlanmamış gibi görünüyor. Bu açıdan bakıldığında, bu noktada bir ticaret durgunluğu göz ardı edilemez” dedi.

Çin´in zayıf büyümesi

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) geçen hafta yaptığı açıklamada , Çin´in resmi imalat satın alma yöneticileri endeksinin Haziran´daki 50.2′den Temmuz´da 49.0′a düştüğünü söyledi.

PMI okumaları sıralıdır ve aylık genişleme veya daralmayı temsil eder. 50′nin üzerinde bir okuma büyümeyi gösterirken, 50′nin altında herhangi bir şey daralmayı gösterir.

İkinci çeyrekte ekonomisinin yıllık bazda sadece %0,4 büyüdüğünü gören Çin, birçok Asya ülkesi için önemli bir ihracat pazarı. Bu nedenle, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yaşanacak bir yavaşlama, tüm bölge üzerinde genel bir etki yaratacaktır.

Neumann, “İmalat sektörü şu anda küresel ekonominin gerçekten en kırılgan kısmı” dedi. İster ABD´de, ister anakara Çin´de, ister Avrupa´da olsun, zayıflığın ilk işaretlerini burada görüyoruz,” dedi ve yavaşlamanın Asya´nın büyümesi üzerinde bir damlama etkisi olacağını da sözlerine ekledi. “Asya özellikle [Güney] Kore, Japonya, Tayvan gibi küresel imalat sektörü ekonomilerine bağımlı – hepsi küresel imalat talebine çok fazla maruz kalıyor. Neumann, “Yani bu yavaşlama, Asya´da daha yavaş büyümeye dönüşecek” dedi.

enflasyonist baskı

Ekonomistlere göre, zayıf küresel üretim görünümü, bölge genelinde yükselen enflasyonla daha da karmaşıklaşıyor.

“Enflasyon sorunumuz da var. Bu yapışkan bir şey olacak… ve üretimdeki yavaşlamaya rağmen bunun bizimle birlikte yıl boyunca süreceğini düşünüyoruz,” dedi Neumann.

Emtia fiyatlarının “kaynamadan çıkmaya” başladığını ve bunun manşet enflasyonu yavaşlatabileceğini söyledi. Bununla birlikte, kısmen ücretler ve tedarik zinciri aksaklıklarından kaynaklanan temel enflasyonun yüksek kaldığını kaydetti.

Neumann, çekirdek enflasyonun büyük olasılıkla fiyat baskılarına katkıda bulunacağı için bu durumun Asya´nın ihracatçılarına zarar vereceğini de sözlerine ekledi.

Neumann, Asya´daki tedarik zinciri kesintileri, önümüzdeki aylarda fiyat baskılarını aşağı çekmek açısından bu cephede yardımcı olmuyor.” Dedi.

 

Kaynak: CNBC




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —