Tarih: 15.06.2015 14:58

Hükûmet Kurulamazsa Erken Seçim Kaçınılmaz

Facebook Twitter Linked-in

 

Hümeyra Pamuk

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa’da belirtilen 45 günlük mühlet içinde iktidardaki AK Partinin ve ana muhalefetin yeni bir hükûmet kurma girişimleri başarısız olursa erken seçime gidilmesinin “kaçınılmaz” olduğunu söyledi.

Pazar günü Milliyet gazetesinde yayımlanan mülakatta Erdoğan, yeni hükûmeti kurma yetkisini ilk önce 7 Haziran seçimlerinde oyların yüzde 41’ini alan ve tek başına iktidarda kalmak için Mecliste yeterli çoğunluğu sağlayamayan AKP’ye vermeyi planladığını kaydetti.

Cumartesi günü geç saatlerde Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: “Diyelim ki seçimlerde ne birinci olan parti ne de ikinci olan parti bunu (yeni bir hükûmet kurmayı) başardı… Böyle bir durumda, Anayasa gereği sandık başına gitmek kaçınılmaz olacaktır. (…) Ben buna erken seçim değil, tekrar seçim diyorum.”

Milletvekilleri bu ayın sonunda yemin ettikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmî olarak hükûmeti kurma görevini AKP’ye vermesi bekleniyor. Eğer 45 gün içinde AKP bunu gerçekleştiremezse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir seçim kararı alma yetkisi var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkeyi hükûmetsiz bırakmak düşünülemez. (…) Yatırımların ve uluslararası ilişkilerimizin aksamaması açısından bu belirsizlik uzamamalı, hükûmet bir an önce kurulmalı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurucuları arasında yer aldığı AKP, Türkiye’nin hâlen en çok oy alan partisi ancak 2011 yılı seçimlerinde neredeyse yüzde 50 oranında olan desteği 7 Haziran seçimlerinde düştü.

Erken seçime gidilmesi durumunda AKP’nin birçok Kürt seçmenin oyunu geri kazanmak için mücadele vermesi muhtemel ancak AKP, yüzünü MHP’ye çevirenleri ve şimdi istikrarsız bir koalisyon ihtimalinden pişmanlık duyanları yeniden kazanmayı umut edebilir. Seçim sonuçlarının açıklanmasından kısa süre sonra IPSOS tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre eğer seçmenler, ortaya çıkan sonuçları önceden bilselerdi AKP yüzde 4 daha fazla oy alacaktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Meclise giren dört siyasi partinin lideri ile bir an önce görüşmeyi planladığını belirtirken, “Her birini ayrı ayrı davet edip sürece ilişkin görüşlerini almak istiyorum.” açıklamasında bulundu. ( İngiltere, REUTERS – 14 Haziran 2015 )

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —