Tarih: 14.12.2017 18:06

İİT: Doğu Kudüs ve Filistin´in Başkentidir

Facebook Twitter Linked-in

 

Ali Küçükgöçmen

   

Müslüman liderler, ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımasını çarşamba günü kınadılar ve Doğu Kudüs´ü Filistin´in başkenti olarak tanıdılar.     

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 50´den fazla Müslüman devletin katıldığı İstanbul´daki zirveye ev sahipliği yaptı ve ABD´nin verdiği kararla, İsrail-Filistin ihtilafındaki ara buluculuk rolünden vazgeçtiğini söyledi.     

İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletlerinin katıldığı zirvenin sonunda konuşan Erdoğan, “Bundan böyle taraf olan bir Amerika´nın artık İsrail-Filistin arasından ara buluculuk yapması diye bir şey olamaz. Bu süreç bitmiştir. Ara buluculuk konusu üzerinde durmamız gerekiyor. Gerekirse Birleşmiş Milletlerde bunu gündeme getirmemiz lazım.” dedi.     

Türkiye Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan zirve deklarasyonunda, zirveye katılan liderlerin, bakanların ve yetkililerin Trump´ın kararını “ABD yönetiminin barışa destek verme rolünden vazgeçtiğinin açıklanması” olarak gördüğü belirtildi. Deklarasyonda kararın “bütün barış girişimlerine yönelik kasti bir baltalama, aşırılık ve terörizme ivme kazandıracak bir tahrik unsuru ve uluslararası barış ve güvenliği hedef alan bir tehdit olarak görüldüğü” ifade edildi.  

İnternet sitesinde yer alan bu bildiri ve zirveden sonra gazetecilere dağıtılan “İstanbul Deklarasyonu” tüm ülkelere Doğu Kudüs´ü Filistin´in başkenti olarak tanımaları çağrısında bulundu. Bildiride, “Trump Yönetimini bölgede kaosu tetikleyecek bu hukuk dışı kararı gözden geçirmeye ve attığı hatalı adımı geri almaya davet ediyoruz.” denildi.(Reuters-Kingdom,13.12.2017)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —