Tarih: 07.01.2016 09:53

İKBY´den petrol ihracatında ´bağımsızlık´ kararı

Facebook Twitter Linked-in

 

İKBY Parlamentosu Maliye ve Ekonomik İlişkiler Komitesi Başkanı Başkanı İzzet Sabır, Bloomberg´e verdiği demeçte, Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe tartışması hakkında açıklamalar yaptı.

Bağdat´ın 2015 federal bütçesinde Erbil´e göndermesi gereken yüzde 17´lik payı vermediğini hatırlatan Sabır, merkezi yönetimin 2016 yılında da bu taahhüdünü yerine getirmeyeceğini söyledi. Sabır ayrıca, 'Petrol fiyatları düşük seviyede. Hükümetin 2015 yılındaki geliri ise, tahminlerin yarısı oranında gerçekleşti ve en iyi ihtimalle 50 milyar dolar oldu' ifadelerini kullandı.

İKBY´nin merkezi hükümete taahhüt ettiği günlük 550 bin varil petrolü göndermesi halinde, Bağdat´ın ayda yaklaşık 1 milyar dolara denk gelen bütçe payını gönderemeyeceğini de belirten Sabır, 'Kürt yetkililer durum değerlendirmesi yaptı ve bağımsız olarak petrol ihracatı yapmaya karar verdi' dedi.

Erbil yönetimi, Haziran 2015´ten bu yana bağımsız şekilde Türkiye üzerinden dünya piyasalarına petrol gönderiyor. Ancak İKBY, aylardır bütçe açığı nedeniyle uluslararası petrol şirketlerine ve kamu çalışanlarına ödeme yapamıyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —