Tarih: 09.03.2016 17:49

İki Ülke Arasında Yoğun İş Birliği

Facebook Twitter Linked-in

 

Dasha Afanasieva, Melih Aslan

Türkiye ve Yunanistan, insanların Ege Denizi´nden yasa dışı akınını sona erdireceğini umdukları bir anlaşma kapsamında tarihi ayrılıkları bir kenara bırakarak, Avrupa tarafından reddedilen göçmenlerin geri gönderilmesine ilişkin bir planla ilgili yakın iş birliği sözü verdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türk mevkidaşıyla ortak bir basın toplantısında, geri kabul anlaşmasının Avrupa´ya olan “dayanılmaz akının” azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Türkiye´nin Ege´deki sahil kenti İzmir´deki toplantıların ardından Çipras, “Bu, savaştaki ülkelerden ziyade üçüncü ülkelerden gelen göçmenlere, ne (geçişlerine izin verecek) siyasi iradenin ne de Avrupa´ya geçme imkanının olduğuna dair net bir mesaj gönderiyor.” dedi.

Çipras şöyle devam etti: “Ülkelerimize olan bu katlanılmaz akını durdurmak, azaltmak için onlara içtenlikle iletmemiz gereken realite budur.”

İki başbakan, Ankara´nın AB´ye para, daha hızlı AB üyelik görüşmeleri ve daha erken vizesiz seyahat talepleriyle ilgili bir prensip anlaşması karşılığında Türk topraklarından Avrupa´ya geçen bütün mültecileri geri almayı önermesinden bir gün sonra bir araya geldi.

Bir Yunan yetkili, Türkiye ile Yunanistan arasında bir süredir geri kabul anlaşması bulunduğunu ve bugün imzalanan anlaşmanın, mekanizmayı yasa dışı göçmenlerin derhal geri gönderilebileceği şekilde değiştirdiğini söyledi.

'Burada amaç, yasa dışı göçü caydırmak ve AB´nin yasal rotalardan kabul edeceği, kamplarımızdaki Suriyelileri tespit etmek ancak hiç kimseyi isteği dışında bir şeye zorlamayacağız.' diyen Davutoğlu, bunun Türkiye üzerinde ekstra mali yük olmayacağını ekledi.

Davutoğlu, “Ege´den göçmenlerin geri alınmasıyla ilgili tüm masrafları, Türkiye´ye ve üçüncü bir ülkeye veya kendi ülkelerine dönüşler de dahil geri kabul maliyetlerini Avrupa karşılayacak.” dedi.

--“Önemli Bir Zafer”--

Davutoğlu, AB liderlerinin Türkler için vize serbestisini 2016 sonundan haziran ayına çekmelerinin, anlaşmada “vatandaşları için önemli bir zafer” olarak müjdeledi. Davutoğlu, Türkiye´nin bunun uygulanması için gelecek aylarda gerekli yasal düzenlemeleri yapacağına söz verdi.

AB, Ankara´nın Müslüman ülkelere yönelik vize politikasını değiştirmesi ve sahtesinin yapımı zor olan biyometrik pasaportları uygulamaya koyması da dahil bütün koşulları karşılaması şartıyla, daha erken bir tarihi kabul etti.

Davutoğlu, “Gelecek aylarda vizesiz seyahat için gerekli yasaları geçireceğiz.” dedi ve Türkiye´nin muhalefet partilerine bu girişimi Mecliste desteklemeleri için çağrıda bulundu.

Çipras, iki ülkenin Ege Denizi´nde insan kaçakçılarıyla mücadele çabalarını artıracağını söyledi ve “Yalnızca bazı ortaklarımız tarafından bize dayatılan planı uygulamakla kalmayacağız.” dedi.

AB liderleri pazartesi günü, Yunanistan´ın, topraklarında sıkışıp kalan göçmen yığınıyla başa çıkmasına yardım etme sözü verdi ve NATO´nun Ege´deki donanma desteğini memnuniyetle karşıladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg pazartesi günü İttifakın, göçmen botlarının tespit edilmesi çabalarını desteklemek üzere devriyelere başladığını söyledi.

Davutoğlu, “Ege´deki ayrılıklarımızı (toprak anlaşmazlığı) bir kenara koyarak hem Türkiye hem de Yunanistan, NATO´nun yapacağı operasyonlarla ilgili olgun bir davranış gösterdi. Görünüşte ayrılıklarımız olabilir ancak bu, iş birliğine engel değil.” dedi.(İngiltere,REUTERS-08.03.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —