Tarih: 03.08.2013 11:00

İki trilyona yakın para ABD`nin hizmetinde

Facebook Twitter Linked-in

ASAM

Petrolden altına, demirdışı metalden tarım ürünlerine kadar dünya hammadde ticaretinde yakın zamana kadar dolar belirleyici oluyordu; gerek nakitte, gerek vadeli işlemlerde.

İşte bu kurulu `Petrodolar` düzeni, Petrol tedarikçilerini bile fiyatlar üzerinde söz söyleyemez hale getirdi. Amerika Birleşik Devletleri`ni ise büyük bir fiyatlama gücüyle donattı ve Washington, bu `Petrodolar` düzeni sayesinde uluslararası petrol kârından aslan payını almayı sürdürüyor.

İstatistiklere göre `petrodolar` piyasasında dönen para; 1,4 trilyon ile 1,8 trilyon dolar arasında bir büyüklüğe ulaştı. Bu para tamamen ABD`nin açıklarını kapatmaya hizmet ediyor.

Doların uluslararası petrol ve enerji ticaretindeki rolü, döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle petrol ihracatçılarını da, tedarikçilerini de olumsuz etkiliyor.

Çin`in petrol maliyetlerinde çok büyük artış

Dolar karşısında Yuan`da yaşanan dalgalanmanın yanı sıra değişken petrol fiyatları, Çin`in petrol maliyetlerinde çok büyük artışlara neden oldu.

Çin`in ham petrol ithalatı 2011`de yüzde altı arttı ama petrol harcamalarındaki artış, yüzde 45`i aştı. Uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ve Yuan`ın Dolar karşısında değer yitirmesinin de etkisiyle Çin`in petrol maliyeti adeta patlama yaptı.

On yılı aşkın süredir Çin`in hammadde talebi kesintisiz yükseliyor. Great Wall Strateji Araştırma şirketinin saptadığına göre 19 temel hammaddede Çin, dünyanın en büyük tüketicisi konumunda.

Örneğin demir cevherinde Çin`in tüketimi dünya toplamının yüzde 68`ini, kömürde yüzde 47`sini oluşturuyor. (ASAM)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —