İkisi de Birbirine Muhtaç mı?

İkisi de Birbirine Muhtaç mı?

AB’ye üye olması durumunda Türkiye, nüfus bakımından Avrupa’nın en büyük üçüncü devleti olacak. Önümüzdeki 10 yılda da en büyük devlet olması tahmin ediliyor. Analistlere göre bu durum, Türkiye’nin Birlik içindeki konumunu güçl

Halil Mabruk

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olma çabaları, Avrupa Birliği’nin, müzakerelerin ilerlemesinin önüne koyduğu birçok engelle karşılaşıyor. Türkler arasındaki yaygın kanıya göre AB, Türkiye’nin üyeliğini engellemek için çeşitli bahaneler üretiyor.

Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri neredeyse bir donma evresinde seyrediyor ve müzakereler çok yavaş ilerliyor. Nitekim AB, Türkiye-Avrupa Ortaklık Komitesinin Brüksel’deki merkezinde yapılması planlanan toplantının belirsiz bir tarihe ertelendiğini geçen hafta ilan etti. AB bu ertelemeyi, Twitter ve YouTube İnternet sitelerini kapatan Türkiye hükûmetinin hukuk ve özgürlüklere karşı tutumuna bağladı.

Ankara’nın daimi hasımı Yunanistan`ın AB Dönem Başkanı olması, duraksama hâlini daha da güçlendirdi. Ancak Avrupa Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin cuma günkü açıklamaları, Füle’nin iki tarafa da eşit mesafede durduğunu gösterdi.

AB Türkiye Delegasyonu resmî İnternet sitesi, Füle’nin Brüksel’de Karma Parlamento Komisyonu önünde yaptığı konuşmadan şu sözleri aktardı: “Son üç ayda yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin uluslararası değerlere ve standartlara bağlılığına gölge düşürdü.” Ancak Füle, önümüzdeki üç ayın kendisini yanıltmasını ve Türkiye’nin AB’ye daha da yaklaşacak reformlara yeniden girişmesini ümit ettiğini belirtti.

Bahaneler

Ankara’daki Stratejik Düşünce Enstitüsünde araştırmacı olan Cahit Tuz, Türkiye-AB Ortaklık Komitesi toplantısının ertelenmesinin, özgürlükler ve insan haklarıyla dolayısıyla da Twitter veya Youtube İnternet sitelerinin kapatılmasıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti.

Tuz, AB’nin “çifte standart” uyguladığı görüşünde. Buna gerekçe olarak AB’nin, insan hakları konusunda saygın bir sicili olmayan Doğu Avrupa’daki ülkelerin üyeliğini kabul etmesini gösteriyor.

Çökmüş ekonomiden muzdarip olmalarına rağmen Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB’ye üye olmasındaki çelişkiye de dikkat çeken Tuz, bu üyeliklerin AB ekonomisine ağır bir yük getirdiğini vurguladı. Siyasi Analist Mehmet Öztürk de Tuz ile aynı görüşleri paylaştığını belirtti ve “Avrupa’da Twitter ve Youtube sitelerinin kapatılmasından daha kötü ihlaller var. Özellikle de Almanya ve İngiltere’de. Ancak bu mesele, Türkiye’nin AB’ye üye olma yolunda attığı adımları engellemek için gerekçe olarak kullanıldı.” diye ekledi.

Avrupa’nın Çıkarı

AB’ye üye olması durumunda Türkiye nüfus bakımından Avrupa’nın en büyük üçüncü devleti olacak. Önümüzdeki 10 yılda da en büyük devlet olması tahmin ediliyor. Analistlere göre bu durum, Türkiye’nin Birlik içindeki konumunu güçlendirecek ve şu anda benimsediği stratejilerden farklı olabilecek bir doğrultuda Türkiye’ye liderlik fırsatı doğuracak.

Bugün ise Türkler, Avrupa’nın kendilerine ihtiyacı olduğu kadar kendilerinin Avrupa’ya ihtiyaçları olmadığını düşünüyorlar.

Öztürk, Avrupalı Müslüman topluluklar arasındaki nüfuzu ve Balkanlar’daki özel konumu dikkate alındığında Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin, Avrupa’nın özellikle de Almanya’nın çıkarına olacağını düşünüyor.

Cahit Tuz ise Türkiye’nin AB’ye üyelik fırsatının güçlü bir konumda devam edeceği görüşünde ve Türkiye’nin genç nüfusunun Avrupa’nın genelindeki yaşlılık oranını dengeleyeceğini ve bunun yanı sıra iş ve üretim çarkını döndürecek insan kaynağını da sağlayacağını savunuyor.

Tuz ayrıca, Türkiye’nin AB’ye üye olmasının, kıtadaki dinlerin kaynaşmasını artıracağına ve aralarındaki iletişim kültürünü güçlendireceğine işaret ediyor. Tuz’a göre son yerel seçimler, Türklerin AB’ye üyelik konusuna önem vermediğini gösterdi. (El Cezire-İnternet - 15 Nisan 2014)



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor