• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

İklim değişikliği: 2021´de aşırı hava felaketlerinin büyük bedeli

İklim değişikliği: 2021´de aşırı hava felaketlerinin büyük bedeli

Yeni bir rapora göre, değişen iklimle bağlantılı hava olayları, 2021´de dünya çapında milyonlarca kişiye sefalet getirdi.

 

Christian Aid yardım kuruluşundan yapılan araştırma, her biri 1.5 milyar dolardan fazla hasara neden olan 10 aşırı olay tespit etti.

En büyük finansal etkiler, Ağustos ayında ABD´yi vuran ve Temmuz ayında Avrupa´yı sel basan Ida Kasırgası´ndan geldi.

Daha yoksul birçok bölgede, sel ve fırtınalar insanların kitlesel olarak yerinden edilmesine ve şiddetli ıstıraplara neden oldu.

Bilim adamları bağlantıları keşfetme konusunda daha cesur olmalarına rağmen, her aşırı hava olayı iklim değişikliğinden kaynaklanmaz veya iklim değişikliğiyle bağlantılı değildir.

Önde gelen bir araştırmacı olan Dr Friederike Otto, bu yılın başlarında, şu anda dünyada meydana gelen her sıcak hava dalgasının insan kaynaklı iklim değişikliği tarafından 'daha olası ve daha yoğun hale getirildiğini' tweetledi.

 

Fırtınalar ve kasırgalarla ilgili olarak, iklim değişikliğinin de bu olayları etkilediğine dair artan kanıtlar var.

Ağustos ayında, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) altıncı değerlendirme raporunun ilk bölümünü yayınladı .

Yazarlar, kasırgalar ve tropikal siklonlarla ilgili olarak, insan etkisinin kanıtlarının güçlendiğine 'yüksek güven duyduklarını' söylediler.

Çalışma, 'Yoğun tropik siklonların oranı, ortalama en yüksek tropikal siklon rüzgar hızları ve en yoğun tropikal siklonların en yüksek rüzgar hızları, artan küresel ısınmayla birlikte küresel ölçekte artacaktır.' Dedi.

Bu raporun ortaya çıkmasından sadece birkaç hafta sonra, Ida Kasırgası ABD´yi vurdu .

Christian Aid´e göre, yılın mali açıdan en yıkıcı hava olayıydı.

 

Yavaş hareket eden kasırga, Louisiana´daki binlerce sakinin yolundan tahliye edildiğini gördü.

Bu fırtına, birçok eyalet ve şehirde büyük yağışlar getirdi ve New York ilk kez bir ani sel acil durum uyarısı yayınladı.

Yaklaşık 95 kişi öldü, ekonomik kayıpların 65 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Finansal açıdan en maliyetli ikinci olay, Temmuz ayında Almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşanan yaygın sel oldu .

Suyun hızı ve yoğunluğu savunmaları boğdu ve 240 kişi hayatını kaybetti. Rapor edilen zarar 43 milyar dolar civarındaydı.

Araştırmada, listede yer alan hava olaylarının büyük çoğunluğu gelişmiş ülkelerde meydana geldi.

Bunun nedeni, sigorta taleplerinden kaynaklanan mali kayıpları tahmin etmenin daha uygun olmasıdır ve bunlar genellikle insanların evlerini ve işyerlerini sigortalayabilecekleri daha zengin ülkelerde bulunur.

Sigorta şirketi Aon´a göre 2021, küresel doğal felaketlerin maliyetinin 100 milyar dolardan fazla olduğu beş yıl içinde dördüncü kez olacak.

Rapor ayrıca, finansal etkinin tespit edilmesinin daha zor olduğu ancak insanlar üzerindeki etkisinin önemli olduğu diğer birçok olayı da belgeliyor.

Güney Sudan´daki sel 800.000´den fazla insanı yerinden etti, Mayıs ayında Hindistan, Sri Lanka ve Maldivler´i vuran Tauktae Kasırgası´ndan 200.000 kişi kaçmak zorunda kaldı.

Christian Aid´den rapor yazarı Dr Kat Kramer, 'Bu büyük bir insan etkisi' dedi.

'Açıkçası evinizi, geçiminizi ve her şeyi kaybetmek ve bunu yeniden inşa edecek kaynaklara sahip olamamak inanılmaz derecede zor. Oysa en azından sigortanız varsa, bunu yeniden inşa etmek için bir mekanizmanız var.'

Rapor, gelecekteki hava ile ilgili etkileri azaltmak için karbon dioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik artan çabalara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Ayrıca küresel iklim diplomatlarını paralarını ağzına koymaya ve büyük ekonomik kayıplara uğrayan daha yoksul ülkelere yardım etmeye çağırıyor.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor