Tarih: 14.04.2016 20:18

İlk İnsani Yardım Zirvesi Türkiye´de

Facebook Twitter Linked-in

 

Mevlüt Çavuşoğlu

Geçen yaz küçük Aylan Kürdi´nin hazin ölümü, bütün dünyada şok etkisi uyandırsa da pek bir şey değiştirmedi. Bunu tespit etmek hala bir şeyler ifade ediyor olsa da bütün insanlık için iğrenç ve hazin bir tespittir.

Daha fazla meşhur olmak için o kadar etkili olan fotoğrafların ve sosyal medyanın gücü, en çaresiz en fakir insanlar lehine yardım seferberliğinde akamete uğramış gibi görünüyor. Aslında altı ay önce sayısız insan -kadın, erkek ve çocuk- öldü, muhtemelen önlenebilirdi.

Bu karanlık manzara karşısında dünya harekete geçmeli. Türkiye yolu açıyor, sadece örnek olmak için değil, aynı zamanda milletlerarası camiayı harekete geçirmek için de.

En çok insani yardım veren Türkiye aynı zamanda bugün dünyada en çok mülteci (3 milyondan fazla) kabul eden ülkedir. Bu esas olarak savaşın Suriye´de cereyan ediyor olmasındandır. Fakat mültecilere başını sokacak bir ev ve ücretsiz tedavi olma imkanı, ücretsiz eğitim ve mesleğini icra etme imkanı vermek ağır bir mali yük getiriyor ve Türkiye bunu büyük ölçüde tek başına karşılıyor.

Nitekim bizim insani yardım diplomasimiz yanı başımızdaki komşularımız ile sınırlı değil. Irk, din ve etnik aidiyete bakmaksızın Türkiye; Haiti, Nepal, Gine, Somali, Büyük Sahra Çölü ülkeleri ve Endonezya´da olduğu gibi insani krizlerin çözümünde büyük rol oynuyor. Bizim desteğimiz sadece geçici bir rahatlık sağlamak için değil, hastalığın tedavisi içindir. Bu küresel yaklaşım, insani krizin temelinde yatan unsurlar ve derin sebeplerle mücadele ederek insani yardım ile beraber kalkınmaya yardımı da ihtiva ediyor.

Türkiye´nin örnek olduğu bu önemli gayretler için uluslararası insani yardım fonunun eksikliği görülmektedir. Birçok insanın hayatı söz konusuyken, hiçbir şey yapmamak seçenek olamaz.

Bu kritik dönemde Türkiye ilk Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Zirvesine 23 ve 24 Mayıs tarihlerinde İstanbul´da ev sahipliği yapacaktır. Bu zirve için Türkiye tercihi tesadüfi değildir. Yürüttüğümüz insani yardım diplomasisinin başarısının tanınmasıdır.

Bizim yardımımızı bekleyen bu zavallı insanların başına geleceklerden hepimiz sorumluyuz. Bütün dünya liderlerine çağrı yapıyoruz, Birleşmiş Milletler Teşkilatı İnsani Yardım Zirvesine, İstanbul´a, ümitsizce insani yardım bekleyenler için beraber çalışarak bir çözüm bulmaya davet ediyoruz.(İsviçre,Le Temps-13.04.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —