Tarih: 02.05.2020 11:15

İlk kez Türk bilim kadını Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi

Facebook Twitter Linked-in

Dünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi´nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk bilim kadını ´üye´ olarak seçildi.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor.

190´ı Nobel ödüllü, toplam 2 bin 900 üyesi bulunan akademiye seçildiğini geçen pazartesi öğrenen Prof. Dr. Bahar, Demirören Haber Ajansı´na konuştu.

Bahar, 'Bu seçim aslında şimdiye dek yürüttüğüm araştırmaların saygın bir bilim kurumu tarafından kabul görmesi anlamına geliyor. Bu da çok gurur verici bir şey tabii' dedi.

Boğaziçi Üniversitesi´ndeki 15 yıllık kariyerinin ardından 2001 yılında ABD´ye giden ve halen Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi´nde, kurucusu ve başkanı olduğu 'Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi' bölümünde 120 kişilik bir ekibi yöneten Bahar, aynı zamanda Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü NIH´in desteklediği projelerle biyolojik bilimler ve ilaç tasarımları alanında çalışmalar yürüten iki farklı merkezde daha başkanlık görevini yürütüyor.

Bahar, Pittsburg Üniversitesi´nin İlaç Tasarımı bölümünde de başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.

Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Barack Obama´nın davetlisi olarak Beyaz Saray´a konuşmacı olarak davet edilmiş ve 'Çok Ölçekli Modelleme ve Biyolojide Büyük Veri' başlıklı konuşmasında, ´süper bilgisayar´ teknolojisi ile daha önce yapılamayan, ilaç tasarımlarında da kullanılan moleküler ve hücresel düzeydeki simülasyonların nasıl daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılabileceğini anlatmıştı.

İkisi yabancı üye olarak toplam 4 Türk daha var

ABD Ulusal Bilimler Akademisi (National Academy of Sciences, NAS), dünyanın en seçkin bilim akademisi olarak kabul ediliyor. 3 Mart 1863´te, ABD başkanını bilim teknoloji konularında bilgilendirmek göreviyle ABD parlamentosunun kurduğu akademi, 2005 yılında da Nobel ödülü alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar´ı üye olarak seçmişti.

2014 yılında da MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu NAS üyeliğine seçildi. Farklı ülkelerden ABD vatandaşı olmayan bir grup bilim insanını da yabancı üye olarak seçen NAS´ın bu üyeleri arasında ise Türkiye´den Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Celal Şengör ile Antropolog Prof. Dr. Mustafa Özdoğan yer alıyor. NAS´ın bugün 190´ı Nobel ödüllü 2400 asıl üyesi ile 500 yabancı üyesi bulunuyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —