• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

İlker Başbuğ: En büyük hayalim Türkiye ile Azerbaycan´ı tek devlet olarak görmek

İlker Başbuğ: En büyük hayalim Türkiye ile Azerbaycan´ı tek devlet olarak görmek

Türkiye´nin dış politikasında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Başbuğ, en büyük hayalinin Azerbaycan ile Türkiye´nin tek devlet olması olduğunu söyledi.

 

Türkiye´nin dış politikasında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Başbuğ, en büyük hayalinin Azerbaycan ile Türkiye´nin tek devlet olması olduğunu söyledi.

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaları değerlendirdi.

En büyük hayalinin Azerbaycan ile Türkiye´nin tek devlet olması olduğunu söyleyen Başbuğ, 'Ama reel politik buna olanak tanır mı? Pek sanmam' dedi.

Türkiye´nin dış politikasında yaşanan gelişmeleri Sözcü´den Uğur Dündar´a değerlendiren Başbuğ, 'Türkiye´nin bu savaşta koşulsuz olarak Azerbaycan´ın yanında yer almasından doğal bir şey olamaz' ifadelerini kullandı.

Başbuğ, Bakü-Erivan çatışmasına dair şunlar söyledi:

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişki, komşuluğunda ötesinde iki kardeş devlet arasındaki bir ilişkidir. Türkiye, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki bu savaşta, elbette koşulsuz olarak Azerbaycan´ın yanında olmalıdır. Hatırlanacağı gibi, 13 Nisan 1991´de Karabağ´da Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmalar başlamıştır. Ermenistan, 1992 yılında Rusların da desteğiyle bütün Karabağ´ı işgal etmiştir. İşgal edilen Azerbaycan toprakları neredeyse Azerbaycan topraklarının beşte biridir.

Azerbaycan´ın Karabağ´da yürüttüğü askeri harekât, kendi topraklarını geri alma amacına yöneliktir. Uluslararası hukuk açısından da haklı bir harekâttır. Bunun yanında unutulmasın ki, 1991´de başlayan işgal sürecinde 20 bin Azerbaycanlı şehit olurken, sivillere yönelik saldırılar sonucunda mülteci ve göçmen sayısı da bir buçuk milyonu aşmıştır. Türkiye´nin bu savaşta koşulsuz olarak Azerbaycan´ın yanında yer almasından doğal bir şey olamaz. Bu arada İsmet İnönü´nün büyük devletlerin de karıştığı dış sorunlarda nasıl hareket edilmesine yönelik değerlendirmesini de göz önünde tutmak uygun olacaktır.

Rusya, Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında sonucu etkileyecek en güçlü devlettir. Reel politik/gerçekçilik bunu bize göstermektedir. Dolayısıyla, Türkiye Rusya´nın bu sorundaki durumunu ve etkisini de dikkate almak zorundadır. Kişisel olarak, dış politikada reel politik/gerçekçiliğin esas alınmasını düşünenlerden birisiyim. Bu düşüncenin dışına çıktığım tek bir durum oldu. 14 Nisan 2016 günü Erzurum Atatürk Üniversitesi´nde verdiğim konferansta, bir hayalim olduğunu söyledim. ´En büyük hayalim, Türkiye ile Azerbaycan´ın tek devlet olmasıdır´ dedim Evet bunu hâlâ hayal ederim. Ama reel politik/gerçekçilik buna olanak tanır mı? Pek sanmam. Yine de her şeye rağmen büyük hayallere sahip olmak güzel bir şeydir.

 



19.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor