• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

İmparatorluk Günlerine Dönüş

İmparatorluk Günlerine Dönüş

AB’ye girişte sorunlarla karşılaşan Türkiye, yüzünü, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun arka bahçesi olan ve üzerindeki güçlü nüfuzu hâlen devam eden bölgeye, Doğu’ya çeviriyor. Hâlihazırda ittifak ilişkilerinin yeniden düz

James Hider

İsrail ile Türkiye arasında yeni başlayan soğuk savaşın giderek hararetleneceği yer Doğu Akdeniz. İsrailli diplomatlar Kıbrıs’ın, İsrail’in yeni açık deniz sahalarından gelecek doğal gaz için dağıtım üssü hâline gelmesinin, İsrail’in savaş gemileriyle Türk savaş gemileri arasında çatışmaya neden olmasından duydukları endişeyi dile getiriyorlar. Türk savaş gemileri, hâlihazırda kuzeyinde 40 bin Türk askerine ev sahipliği yapan Kıbrıs adasının açıklarında devriye geziyor.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Gazze’ye giden Türk konvoyuna İsrailli komandoların yaptığı baskını 'casus belli (savaş nedeni)' olarak nitelendirdi bile. Türkiye son dönemde kendisini, ortaya çıkan yeni Arap baharı ülkelerinin lideri -aynı zamanda mali ve askerî destekçisi- olarak lanse ediyor.

Büyüyen ekonomisiyle Türkiye, savaş sonrası ekonomilerine yardım edebilecek mali kaynağa sahip. Uzmanlar ideolojik liderliğin hâlihazırda yürürlükte olduğunu çünkü Erdoğan’ın on yıl önce, ordunun boyunduruğundaki demokratik olmayan laik rejimi ılımlı İslamcı bir rejimle değiştirerek kendi “Arap baharı”nı gerçekleştirdiğini söylüyorlar.

Ankara yakın müttefiki Suriye’nin yıkılışını seyrederken gözünü Mısır’a çevirdi. Her iki ülke de İsrail ile bir zamanlar var olan köprüleri artık yıkarken, Ankara, tüm dikkatini devrim sonrası dönemin devi Mısır’a yoğunlaştırmış durumda.

AB’ye girişte sorunlarla karşılaşan Türkiye, yüzünü, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun arka bahçesi olan ve üzerindeki güçlü nüfuzu hâlen devam eden bölgeye, Doğu’ya çeviriyor. Hâlihazırda ittifak ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi bunun bir kanıtı. Hâlbuki bir zamanlar kendi savaş pilotlarına uzun menzilli bombardıman eğitimi verirken Anadolu’nun doğusunu kullanan İsrail şimdi, aynı eğitim için Türkiye’nin geleneksel rakipleri Yunanistan ve Bulgaristan ile eğitim anlaşmaları yapıyor. (The Times)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor