İncirlik yerini Erbil`e mi bırakıyor?

İncirlik yerini Erbil`e mi bırakıyor?

Ürdün pilotunun infazı ve savaş uçaklarında kayıpların kaçınılmaz olduğu endişesi, ABD Hava Kuvvetleri’nin kurtarma uçaklarını acilen Kuveyt’ten Irak Kürt Bölgesel Yönetimi`ne aktarmasına neden oldu.

Uçaklar, 5 Şubat’ta Erbil’e konuşlandırıldı. Buradan acil arama ve kurtarma operasyonları düzenlenebilecek. Bu, özellikle de yaklaşan kum fırtınaları sezonunda, zorunlu iniş ve uçak kayıpları olasılığının artması tehlikesi nedeniyle son derece önemli.

Ortadoğu ve Kürt sorunu uzmanı Vadim Makarenko, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye halen İncirlik’e izin vermediği için ABD, uçaklarını Erbil’e konuşlandırmak zorunda kaldı. Görünüşe göre, İncirlik’teki uçakların Suriye ve Irak’ta arama kurtarma uçuşları yapması da yasak. Oysa çatışma bölgesinde uçak kazası veya zorunlu inişlerin yaşanması durumunda, pilotları arama ve kurtarma sisteminin varlığı, ABD Hava Kuvvetleri için çok önemli. Ürdün pilotu olayı, IŞİD’in eline düşen pilotları nelerin beklediğini gösterdi. Acil arama kurtarma operasyonlarını düzenleme fırsatının yokluğu, IŞİD’e karşı hava saldırılarında kısıtlayıcı faktörlerden biriydi. Pilotlarının güvenliğinden endişelen Birleşik Arap Emirlikleri, geçen Aralık ayında, Ürdün pilotunun Suriye’de IŞİD’in eline rehin düşmesinin ardından, bu terör örgütüne karşı hava saldırılarından çekilmişti. Ancak talep varsa arz da var. Irak Kürdistanı, askeri potansiyelini artırmak ve IŞİD’e karşı koalisyonun vazgeçilmez üyesi olmasa da önemli üyelerinden biri olmak için tüm olanaklardan yararlanıyor. Bölge yönetimi, bunda, daha fazla bağımsızlık fırsatını görüyor.”

Ortadoğu ve Orta Asya Ülkeleri Araştırmaları Merkezi Direktörü, eski Duma milletvekili, siyaset uzmanı Semen Bogdasarov ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi`ndeki hava üslerinin öneminin artması ile İncirlik’e olan ihtiyacın kalkacağını belirterek şunu söyledi:

“ABD, ilk kez, Irak Kürdistanı arazisinde üs kurma fırsatı yakaladı. Oraya F-16, F-18 avcı uçakları ile Apache saldırı helikopterlerini konuşlandırdılar. Bu üs, Ermenistan sınırına sadece 320 kilometre mesafede bulunuyor. Üstelik Erbil yakınlarına büyük bir istihbarat merkezi kuruldu. Bu merkez, insansız hava araçlarını ve diğer yeni özel araçları kullanıyor. Irak Kürdistanı’nda askeri üslerin çoğalmasıyla İncirlik’e olan ihtiyaç ortadan kalkacak.”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türkiye’den farklı olarak, topraklarında Amerikan üslerinin konuşlandırılmasına büyük ilgi duyuyor. Bu, IŞİD’e karşı savaşa giren Erbil’de, müttefik ilişkilerin güçlendirilmesi ile askeri ve siyasi statünün yükselmesi olarak algılanıyor. Elbette, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türk altyapısının yerini alamayacak, ancak ABD ve koalisyonun diğer Avrupalı üyeleri, kademeli olarak bu bölgeyi, IŞİD’e karşı eylemlerde dayanak noktası haline getirebilecek.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading