Tarih: 02.02.2017 08:59

İngiliz vekiller Brexit tasarısının ilk bölümünü kabul etti

Facebook Twitter Linked-in

 

Milletvekilleri, hükümetin birlikten çıkış için gerekli olan AB Lizbon Antlaşması´nın 50. maddesini başlatmasına izin veren yasa tasarısını 114´e karşı 498 oyla kabul etti.

Anayasa Mahkemesi´nin, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması´nın 50. maddesinin işletilmesinin parlamentonun onayıyla olması gerektiği yönündeki kararı üzerine hükümet geçen hafta, bu yetkinin Bakanlar Kuruluna devredilmesini öngören bir yasa tasarısını parlamentoya sunmuştu. 

İngiliz Parlamentosu´na sunulmuş gelmiş geçmiş en kısa yasa tasarılarından biri olarak nitelendirilen metin, 2 maddeden oluşuyor ve sadece yetki devrini içeriyor.

YASAMA PROSEDÜRÜ

Yasa tasarısı bundan sonraki aşamada komisyona havale edilecek. Gelecek hafta başlayacak komisyon görüşmeleri aşamasında, muhalefet partilerinin yasa metninde çok sayıda değişiklik talep etmesi bekleniyor. Tasarı komisyon aşamasının ardından 3. kez görüşülerek oylanacak ve parlamentonun üst kanadını teşkil eden Lordlar Kamarası´na gönderilecek. Taslağın yasaya dönüşmesi için parlamentonun her iki kanadının da onayı gerekiyor.

Lordlar Kamarası´nda yasada herhangi bir değişiklik istenirse metin yeniden Avam Kamarası´na gönderilecek ve görüşülüp oylanarak Lordlara iade edilecek. Lordların değişiklik talepleri devam ettiği sürece tasarı iki kanat arasında gidip gelmeye devam edecek. Lordların onayını alması halinde tasarı son onay ve yürürlük için kraliçeye sunulacak. 

50. maddenin işletilmesinin ardından resmi olarak başlayacak müzakere süreciyle İngiltere 2 yıl içinde AB´den ayrılmış olacak.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda´dan oluşan Birleşik Krallık´ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52´si Brexit´ten yana oy kullanmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —