Tarih: 24.01.2017 15:09

İngiliz Yüksek Mahkemesi: Hükümet, Brexit sürecini başlatmak için parlamentodan onay almalı

Facebook Twitter Linked-in

 

İngiltere´de Yüksek Mahkeme, Mayıs 2016´daki referandumda alınan AB´den ayrılma (Brexit) kararının uygulanması için Başbakan Theresa May liderliğindeki hükümetin parlamentodan onay alması gerektiğine karar verdi. Karar üç ´Hayır´ oyuna karşılık, sekiz ´Evet´ oyu ile alındı. 

Yüksek Mahkeme, bugünkü kararında İngiliz hükmetinin Brexit sürecine başlamak için İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda özerk yönetimlerinin onayına ihtiyaç duymadığına da hükmetti.

´PARLAMENTO, REFERANDUMDAN SONRA NE OLACAĞINI BELİRTMEMİŞTİR´

Yüksek Mahkeme Başkanı David Neuberger karar hakkında, 'Referandum siyasi açıdan büyük önem taşımaktadır. Ancak referanduma imkan veren parlamento kararı, referandumdan sonra ne olacağını belirtmemiştir. Dolayısıyla referandumu hayata geçirecek bir yasa değişikliği anayasada da belirtilen tek yol olarak parlamentodan geçirmekle olabilir' demişti. 

´50. MADDE PLANLANDIĞI GİBİ MART SONUN UYGULAMAYA KONULACAK´

Kararın ardından 10 Numara´dan yapılan ilk açıklamada, 'İngiliz halkı AB´den ayrılmayı seçti ve hükümet bu kararı uygulayacak. (Lizbon Anlaşması´nda yer alan) 50. Madde, planlandığı gibi mart ayının sonunda uygulamaya konacak. Bugünkü karar bunu değiştirmeyecek' denildi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi de kendilerinin gecikmeye yol açmayacaklarını belirtti.

KARAR STERLİN´İN DEĞER KAYBETMESİNE NEDEN OLDU

Bu arada, kararın açıklamasının hemen ardından dolar karşısında değer kazanan sterlin, daha sonra mahkemenin diğer parlamentoların onayının gerekmediğini açıklamasının ardından düşüşe geçti.

Sterlin son olarak yüzde 0.6 düşüşle 1.2463 dolardan işlem görüyor.

NE OLMUŞTU?

İngiliz hükümeti, Lizbon Antlaşması´nın AB´den çıkmayı düzenleyen 50. maddesini tek başına yürürlüğe sokup parlamento onayı olmaksızın müzakerelere başlamak istemişti. Yüksek Mahkeme ise Kasım 2016´da Brexit müzakerelerine parlamento onayı olmadan başlanamayacağına hükmetmiş, hükümet de bu karara itiraz etmişti.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —