Tarih: 20.04.2021 16:29

´İngiltere, 1 savaş gemisinin Karadeniz´e geçişi hakkında Türkiye´ye bildirimde bulundu´

Facebook Twitter Linked-in

 

İngiltere´nin, Karadeniz´e 1 savaş gemisi göndermek için Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Türkiye´ye bildirimde bulunduğu öğrenildi. Söz konusu geminin mayıs ayında boğazlar üzerinden Karadeniz´e geçiş yapması bekleniyor.

Times gazetesi, önceki gün Kraliyet Donanması´ndaki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Kraliyet Donanması´nın ´Ukrayna ile dayanışma´ göstergesi olarak mayıs ayında Karadeniz´e 2 savaş gemisini göndereceğini yazmıştı. Ancak Sputnik´in ulaştığı kaynaklar İngiltere´nin sadece 1 gemi için bildirimde bulunduğunu ifade etti.

Times´ın haberinde ayrıca, uçak gemisi Queen Elizabeth´te yer alan F-35 jetleri ile Merlin helikopterlerinin gerekmesi hâlinde Karadeniz´e gönderilen gemilere havadan destek vereceği öne sürüldü. Queen Elizabeth uçak gemisinin de Akdeniz´de kalmaya devam edeceği belirtildi.

Daha önce diplomatik kaynaklarca, Montrö Boğazlar Sözleşmesi´ne uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz´e çıkacaklarına dair bildirim yapıldığı ve gemilerin ayrı ayrı 14-15 Nisan´da Karadeniz´e geçmesinin, 4-5 Mayıs´ta dönmesinin öngörüldüğü bildirilmişti.

Ancak daha sonra ABD´nin Ankara Büyükelçiliği´nin, Türk Dışişleri´ne gemilerin geçmeyeceği hakkında bilgi verdiği öğrenilmişti.

Ukrayna´nın doğusunda gerilimin bir defa daha yükselmesi ve NATO ülkelerinin bazı gemilerini Karadeniz´e yönlendirme girişimleri nedeniyle Rusya da Kırım dahil sınırlarını korumak adına bazı güçlerini bölgeye kaydırmış durumda.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —