Tarih: 14.10.2016 10:12

İngiltere: Brexit Gölgesinde Tesco ve Unilever Kavgası

Facebook Twitter Linked-in

 

İngiltere´de, ekonomide dalgalanmalara neden olan Brexit endişesi son olarak ülkenin en büyük perakende zinciri ile yiyecek ve hızlı tüketim ürünleri üreticisi Unilever´i karşı karşıya getirdi.

Sterlin´deki değer kaybının zararını ürünlerine ortalama yüzde 10 zam yaparak dengelemek ve bunu raf fiyatlarına yansıtmak isteyen Unilever´in bu isteğini reddeden Tesco, aynı zamanda bazı Unilever ürünlerini internet mağazasındaki satıştan çekme kararı aldı.

Dave Lewis, CEO, Tesco: “Referandum´dan bugüne kadar fiyatlarda bir artış olmadığı. Aslında bizim fiyatlarımız Referandum´dan sonra düşüşünü sürdürdü. Burada tedarikçi açısından etkili olacak döviz kurunun ne olacağını ben size söyleyemem.”

İngiltere´deki gıda üreticilerinin dörtte üçü, ithal içerik kullanılan ürünlerin fiyatlarının arttığını belirtiyor. Halk ise fiyatlar düzeyinin armasından endişeli:

“Bence insanlar Brexit referandumu sırasında gerçekten neye oy verdiklerini anlamadılar. Başka sebeplerle oy tercihlerini belirlediler ama ekonomik sonuçlarını düşünmediler. Şimdi buna neden şaşırıyorlar.”

Dünyanın, Procter & Gamble´dan sonra ikinci en büyük tüketim malları üreticisi İngiltere – Hollanda sermayeli Unilever ile Tesco arasındaki uzlaşmazlığı bazı ekonomistler sadece bu iki şirketin değil, İngiltere´nin bütün tedarikçi ve perakendecilerinin çatışması olarak yorumluyorlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —