• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

İngiltere Dışişleri Bakanına İstifa Çağrıları

İngiltere Dışişleri Bakanına İstifa Çağrıları

Zaghari-Ratcliffe, ailesini ziyaret amaçlı tatilinin ardından İngiltere´ye dönmek üzereyken Nisan 2016´da Tahran´da havaalanında tutuklanmıştı.

 

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson´ın İran´da hapse mahkum edilen İran asıllı İngiliz vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe´le ilgili sözleri tepki çekti. İngiliz bakan, Ratcliffe´in tutuklandığında gazetecilere eğitim verdiği şeklindeki sözlerinin ardından istifa çağrılarına maruz kaldı. Johnson, “sözlerini daha dikkatli seçmiş olması gerektiğini” kabul etti.

Zaghari-Ratcliffe, ailesini ziyaret amaçlı tatilinin ardından İngiltere´ye dönmek üzereyken Nisan 2016´da Tahran´da havaalanında tutuklanmıştı.

İranlı yetkililer, Zaghari-Ratcliffe´e karşı tam olarak hangi suçlamaların yöneltildiğini açıklamadı ancak yıl içerisinde “ulusal güvenlik” gerekçesiyle kendisini 5 yıl hapse mahkum etti. İran yargısının internet sitesinde dün, İngiliz bakanın tartışma yaratan açıklamasına atıf yapılan bir yazı yayınlandı. Yazıda Johnson´ın açıklamasının “Nazanin hakkındaki gerçeklere yeni ışık tuttuğu” yorumu yapıldı.

Reuters ajansının haberine göre, Johnson´ın bu sözlerinden sonra Zaghari-Ratcliffe İran´da tekrar mahkeme önüne çıkarılarak, “rejim aleyhinde propaganda yaymakla” suçlandı.

Johnson, Zaghari-Ratcliffe´in “insanlara gazetecilik öğretmek için” İran´da bulunduğu şeklindeki sözlerini geçen hafta parlamentodaki bir komisyonun oturumunda söylemişti.

Zaghari-Ratcliffe´in işvereni Thomson Reuters Vakfı, bu açıklamanın doğruyu yansıtmadığını ve İran´ın Johnson´ın sözlerini Zaghari-Ratcliffe´in mahkumiyetini uzatmak için gerekçe olarak kullanabileceğinden endişe duyduklarını belirtti.

Zaghari-Ratcliffe´in proje menajeri olarak çalıştığı Thomson Reuters Vakfı´nın Yönetim Kurulu Başkanı Monique Villa, “Nazanin´in durumunda herhangi bir ilerleme görmedik ve şimdi cezasını iki katına çıkarmak istiyorlar. Hiçbir şeyden suçlu olmadan 10 yıl hapis yatabilecek olması akıl almaz” dedi.

Johnson, tartışmalı sözlerinin ardından İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif´i arayarak, sözlerinin bu konuda daha ağır cezalar getirmek için hiçbir haklı gerekçe sunamayacağını vurguladı. Johnson, gelecek haftalarda bu konuyu konuşmak için Tahran´ı ziyaret etmeyi planladığını kaydetti.

Bu gelişme İngiliz parlamentosunda hararetli tartışmalara neden olurken, muhalefet kanadından Johnson´a istifa etmesi çağrıları yöneltildi.

Muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Emily Thornberry parlamentoda yaptığı konuşmada, “Dışişleri bakanı biraz kişisel sorumluluk gösterse ve sözlerin ağırlık taşıdığı, icraatin belli sonuçlara yol açtığı böyle bir görevin ona uygun olmadığını kabul etse iyi olur? diye konuştu.

Johnson ise, Thornberry´yi, bu olaydan siyasi fayda sağlamaya çalışmakla suçladı.

Thornberry´yi, “Zaghari-Ratcliffe´in hapiste olmasının gerçek sorumlusu İran rejimi yerine suçu İngiltere Dışişleri Bakanlığı´na atmayı tercih etmekle” eleştiren Johnson, İngiliz hükümetinin Nazanin Zaghari-Ratcliffe´in tatilde olduğundan hiçbir şüphesinin bulunmadığını vurguladı.

Zaghari-Ratcliffe´in hapse girdikten sonra ayrılmak zorunda kaldığı iki yaşındaki kızına şimdi anneannesi ve dedesi bakıyor. Kızını sınırlı süreyle görmesine izin verilen Zaghari-Ratcliffe´in tecritte tutulduğu ve sağlık durumunun kötüleştiği belirtiliyor.

Ailesi ve destekçileri, yaşanan zorluklara rağmen Zaghari-Ratcliffe´in Noel´den önce serbest bırakılacağından umutlu olduklarını ifade ediyor.



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor