Tarih: 23.05.2022 16:31

İngiltere enflasyonu 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Facebook Twitter Linked-in

Ukrayna savaşının yol açtığı yüksek yakıt ve gıda fiyatları, enflasyonun bu yıl artmaya devam etmesi beklenirken, yaşam maliyetini de yukarı çekiyor.

Citizens Advice, hükümetin hane halklarına daha fazla destek sunması için 'uyarı ışıkları daha parlak yanıp sönemezdi' dedi ve borç yardım kuruluşları, faturaları ödemekte zorlanan herkesi yıl içinde değil, daha önce yardım aramaya çağırdı.

Ulusal İstatistik Ofisi´ne (ONS) göre, Nisan ayında enflasyondaki artışın yaklaşık dörtte üçü yüksek elektrik ve gaz faturalarından geldi.

Daha yüksek bir enerji fiyatı tavanı - yani tedarikçilerin müşterilerden talep edebileceği birim başına maksimum fiyat - geçen ay başladı, yani tipik miktarda gaz ve elektrik kullanan evler artık yılda ortalama 1.971 sterlin ödüyor.

Düşünce kuruluşu Mali Araştırmalar Enstitüsü, şimdiye kadar tüm gelir düzeyindeki hanelerin benzer enflasyon oranlarıyla karşı karşıya kaldığını, ancak artan fiyatlardan en çok en çok yoksulların etkilendiğini çünkü hane bütçelerinin çok daha fazlasını gaz ve elektriğe harcamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Restoran ve kafelerin menülerinde yer alan 'tüm ürünler' de, işletmelere yardımcı olmak için pandemi sırasında kesilen ağırlama KDV oranının %20´ye dönmesi nedeniyle yükseldi.

ONS tahmini enflasyonu, Mart 1982´den bu yana en yüksek seviyesinde, yani %9,1 seviyesinde bulunuyor.

İngiltere Merkez Bankası bu ayın başlarında, maliyet sıkışıklığının İngiltere´yi resesyonun eşiğine getirebileceği ve enerji faturalarında beklenen ilave artışların ortasında enflasyonun bu yılın sonunda %10´un üzerine çıkacağı konusunda uyarmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —