Tarih: 26.04.2021 12:43

´İngiltere, Kuzey Kıbrıs´ı tanımayı değerlendiriyor´ iddiası

Facebook Twitter Linked-in

 

İngiltere´nin Kuzey Kıbrıs´ı tanımayı değerlendirdiği, böyle bir adımın İngiltere ile Kuzey Kıbrıs arasında doğrudan uçuşların başlamasını sağlayabileceği iddia edildi.

Sunday Express´te yer alan haberde, İngiltere´nin 'Cenevre´de yapılacak görüşmelerde Kıbrıs Adası´nı neredeyse 60 yıldır ikiye bölen siyasi krize barışçıl çözüm bulmada ´tarihi bir fırsat´ sunmaya yardımcı olabileceği' belirtildi.

Gazeteye konuşan Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar, İngiliz hükümetini, görüşmelerde önereceği iki devletli çözümü desteklemeye çağırdığı ifade edildi.

Tatar´ın Brexit´le Avrupa Birliği´nden (AB) kurtulan İngiltere´nin tarafsız garantörlük rolünü yerine getirebileceğine ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklere eşit şekilde davranılmasını sağlayabileceğine inandığı kaydedildi.

Haberde, hükümet kaynaklarının gazeteye, bakanlarının Kuzey Kıbrıs´ı resmen bağımsız bir ülke olarak tanımayı değerlendirdiklerini söylediği aktarıldı.

Sorunun çözümünün, İngiltere´de yaşayan 300 bin Kıbrıslı Türk´e yardım edeceği ve iki ülke arasında doğrudan uçuşların başlamasını sağlayabileceği vurgulandı.

Ayrıca binlerce İngiliz vatandaşının Kuzey Kıbrıs´ı da daha kolay ziyaret edebileceği ve Kuzey Kıbrıs´ın güney ile birlikte popüler bir tatil beldesi haline gelebileceği yazıldı.

Aynı zamanda İngiltere´nin Kıbrıs´taki iki askeri üssü konusunda da uzun vadeli bir anlaşma sağlanabileceği belirtildi.

Haberde, Brexit müzakereleri sırasında AB´nin İngiltere´ye baskı uygulamak için Kuzey Kıbrıs´ta yaşayan İngiliz vatandaşlarının, güneye geçmeleri halinde gözaltına alınma ve para cezası ile tehdit edildiği ileri sürüldü.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —