• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

İngiltere´de Muhafazakar Parti´de liderlik yarışı

İngiltere´de Muhafazakar Parti´de liderlik yarışı

İngiltere´de Boris Johnson´ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesi sonrası, partide liderlik yarışı sürüyor. Bugün partinin meclis grubunda üçüncü oylama yapılacak. En az oyu alan aday elenecek. Adaylar Cuma günü Channel 4, dü

İngiltere´de Boris Johnson´ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesi sonrası, partide liderlik yarışı sürüyor. Bugün partinin meclis grubunda üçüncü oylama yapılacak. En az oyu alan aday elenecek.

Adaylar Cuma günü Channel 4, dün de ITV televizyonunda tartışma programında bir araya geldi.

En ateşli tartışma eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss arasında enflasyon artarken ekonomik büyümenin nasıl sürdürüleceğine dair yaşandı. Truss, Sunak´ı vergileri artırarak büyümenin önüne kesmekle suçladı.

Sunak, kendisinin de diğer tüm adaylar gibi vergileri azaltmak istediğini ancak bunun sorumlu bir şekilde yapacağını söyledi.

Vergileri azaltmakta kararlı olduğunu belirten Truss ise halkın modern ve birlikte hareket eden bir Muhazafakar Parti istediğini söyledi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Penny Mordaunt ise savunduğu vergi indirimlerinin enflasyona yol açmayacağını öne sürdü.

Adayların hepsi başbakan olmaları halinde erken seçime gitmeyeceklerini ve Boris Johnson´a yeni kabinede görev vermeyeceklerini söyledi.

İngiltere´de Times gazetesi Cumartesi günü, adaylardan Liz Truss´ın ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri Ruanda´ya gönderme programına Türkiye dahil başka ülkeleri de dahil etmek istediğini ve yazmıştı. Gazeteye konuşan Truss´a Dışişleri Bakanı´na yakın bir kaynak, Truss´ın Ruanda´yla yapılan anlaşmanın bir benzeri için Türkiye´yi 'potansiyel' olarak gördüğünü söylemiş, 'Türklerin buna hazır olup olmadığı başka bir soru' demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç de, 'Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır' demişti.

Sunak yarışa önde başladı

İkinci oylamada Rishi Sunak 101 milletvekilinden destek alırken, sadece 27 milletvekilinin oy verdiği Suella Braverman yarıştan elenmişti.

Penny Mordaunt 83 oyla ikinci olurken, Dışişleri Bakanı Liz Truss 64 oyda kalmıştı.

Tom Tugendhat 32 oy alırken, Kami Badenoch 49 milletvekilinden destek almıştı.

Birinci oylamada Rishi Sunak 88, Penny Mordaunt 67, Liz Truss 50, Kemi Badenoch 40, Tom Tugendhat 37, Suella Braverman 32 oy almış; 30´dan az oy alan Maliye Bakanı Nadhim Zahawi ve eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt elenmişti.

Elenen adaylardan Hunt, Sunak´ı; Braverman ise Truss´ı destekliyor.

Başbakan Yardımcısı Dominic Raab ve liderlik yarışından çekilen Ulaştırma Bakanı Grant Shapps da Sunak´a destek verdiklerini açıkladı.

En az oy alanın eleceği turlar sonrası son iki aday bu hafta belirlenecek.

Ardından yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, iki isimden birinin parti lideri ve başbakan seçilmesi için oy kullanacak. Seçimin galibi 5 Eylül´de açıklanacak.

Başbakan Boris Johnson, liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıklamıştı.

7 Temmuz´da istifasını açıklayan ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini duyuran Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti.

 

Kaynak: BBC



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor