İngiltere´de Yaşayan AB Vatandaşlarına Brexit Sonrasına Ne Olacak?

İngiltere´de Yaşayan AB Vatandaşlarına Brexit Sonrasına Ne Olacak?

İngiltere´de Brexit sonrası Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının haklarının korunması için farklı platformlar harekete geçti.

 

İngiltere´de Brexit sonrası Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının haklarının korunması için farklı platformlar harekete geçti.

İngiltere Ticaret Odası ve İşçi Sendikaları Hareketi, Başbakan Theresa May´e ortak bir mektup yazarak AB ülke vatandaşlarının Brexit sonrası İngiltere´de kalabilmesi için güvence verilmesi talebinde bulundu.

Mektupta AB ülke vatandaşlarının haklarının korunmamasının iş dünyası, aileler, yerel topluluklar, kamu hizmetleri, sağlık sistemi ve ekonomi için olumsuz sonuçları olacağını ifade edildi.

Başbakan May, geçen hafta Brüksel´de yapılan AB zirvesinde İngiltere´de yaşayan yaklaşık 3 milyon AB vatandaşının haklarının yanı sıra AB içinde yaşayan bir milyondan fazla İngiltere vatandaşı hakkında bir karar verilmesi gerektiği mesajını vermişti.

May, İngiltere vatandaşlarının hakları karşılığında ülkesindeki AB üyesi ülke vatandaşlarının statüsünü pazarlık konusu yapmakla eleştiriliyor.

İş dünyası ve sendikalar konunun Brexit konusunda bir pazarlık kozu olarak kullanılmasına karşı çıkıyor.

İngiltere Ticaret Odası Genel Direktörü Adam Marshall ve İşçi Sendikaları Hareketi Genel Sekreteri Frances O´Grady, hükümete yazdıkları mektuplarında 'Birleşik Krallık çapında temsil ettiğimiz iş dünyası ve çalışanlar olarak bu ülkede yaşayan ve çalışan AB vatandaşlarının hakları konusunda derin bir endişe içindeyiz. Bugün bu kördüğümü çözmeniz ve burada çalışan AB vatandaşlarına Birleşik Krallık´ta kalıcı oturma izni vermeniz çağrısını yapıyoruz' ifadeleri kullanıldı.

Mektupta bu tek taraflı hareketin işçiler, işverenler ve ülke ekonomisinin geneli için en doğru adım olduğu da belirtildi.

“Hükümet AB vatandaşlarını toplu olarak sınırdışı edemez”

Öte yandan İngiltere parlamentosunun İnsan Hakları Komisyonu da benzer bir çağrı yaparak İngiltere´de yaşayan milyonlarca Avrupalı´nın toplu olarak sınırdışı edilmemesi gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları Komisyonu´nun başkanı İşçi Partili milletvekili Harriet Harman 'Hükümet insanların haklarını pazarlık yapmak için kullanmamalı. İngiltere hükümeti burada yaşayan AB vatandaşlarını toplu olarak sınırdışı edemez,' diye konuştu.

Hükümetin bu tür adımının uzun ve pahalı bir yargı sürecinin önünü açacağını söyleyen Harman, 'Bu davalar yargı sistemini bloke edecektir' dedi.

Harman ayrıca İngiltere hükümetinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi´nin özel hayat, ev ve aile yaşantısını düzenleyen 8. maddesi uyarınca yükümlülükleri olduğunu da ekledi.

İngiltere´de yaşayan ve çalışan AB vatandaşlarının Brexit sonrasında statüleri konusunda büyük bir belirsizlik yaşanıyor. AB yasaları çerçevesinde sağlık, eğitim ve istihdam imkanlarından yararlanan AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının Brexit sonrası bu imkanlara erişimi konusunda görüş ayrılıkları var.

İngiltere´de 5 yıldan daha uzun süre yaşayan ancak çalışmayan AB vatandaşlarının kalıcı oturma izni alamayabilir. Aile bağları ve çocuklarının İngiltere´de doğmuş olması dikkate alınsa da her dosya ayrıca değerlendirilmek zorunda.

Başbakan Theresa May´in sözcüsü ise konu hakkında 'Başbakan burada yaşayan AB vatandaşlarının statülerini koruma konusunda gayet açıktı. Bunun olamayacağı tek durum AB üye ülkelerindeki İngiltere vatandaşlarının haklarının korunmaması olur' dedi.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading