• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

İngiltere´deki Referandum Baltık Ülkelerini Kaygılandırıyor

İngiltere´deki Referandum Baltık Ülkelerini Kaygılandırıyor

İngiltere, 23 Haziran´da, Avrupa Birliği´nden çıkıp çıkmayacağını belirleyecek referanduma hazırlanıyor. Öte yandan siyaset uzmanları, İngiltere´deki referandumdan AB´yi terketme kararı çıkmasının Rusya´ya komşu Baltık ülkeleri

 

İngiltere, 23 Haziran´da, Avrupa Birliği´nden çıkıp çıkmayacağını belirleyecek referanduma hazırlanıyor. Öte yandan siyaset uzmanları, İngiltere´deki referandumdan AB´yi terketme kararı çıkmasının Rusya´ya komşu Baltık ülkelerini kaygılandıracağı görüşünde.

İngiltere´deki referandumu AB´den çıkmak isteyenlerin kazanması durumunda eski Sovyet bloğu üyeleri Estonya, Letonya ve Litvanya, Avrupa´nın Birliği´ni sorgulamaya başlayabilir.

Alexey Gromko, “Baltık devletleri ve Polonya´nın Rusya´yla ilişkileri ilerletmeye yönelik çabalara karşı çıkmada zorlanacak” diyor.

Rusya´nın Ukrayna´ya yönelik saldırgan tavrı, NATO üyesi olsalar bile Moskova´nın bir sonraki hedefi olabileceklerini düşünen Baltık ülkelerini endişelendiriyor.

Siyaset uzmanı Peter Kreko, NATO´nun bölgedeki varlığını güçlendirmesiyle birlikte ulusal savunma harcamalarının da artacağını söylüyor: “İngiltere´nin AB´den çıkması ve bunun siyasi ve ekonomik sonuçları, NATO işbirliğine de zarar verir. Birçok ülke askeri harcamaları arttırmak zorunda kalır.”

Kimi uzmanlar NATO´nun etkilenmeyeceğini iddia etse de Amerika ve Avrupa Birliği´nin saldırgan Rusya´ya karşı ortak duruşu, zedenelebilir.

Alexander Baunov, “İngiltere her zaman Amerika´nın AB´deki en büyük destekçisi olarak bilinir. Baltık devletleri, Polonya ve bazı Doğu Avrupa ülkeleri Amerika´nın Avrupa siyasetindeki etkisini daha çok hissetmek istiyor, daha az değil” şeklinde konuşuyor.

NATO´ya güvendiklerini söyleyen Estonyalı liderler, Amerika´nın Sesi Rusça Servisi´ne Mayıs ayında yaptıkları açıklamada Rusya´nın herhangibir askeri müdahalesinin ‘aptallık´ olacağını söylemişti.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor