• BIST 100

    10147,85%-0,25
  • DOLAR

    32,28% 0,05
  • EURO

    34,97% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2452,76% 0,28
  • Ç. ALTIN

    3942,46% 0,76

İngiltere`nin vize kuralları yasadışı

İngiltere`nin vize kuralları yasadışı

Avrupa Adalet Divanı, İngiltere`nin aileleri AB vatandaşı olan ya da AB üyesi bir ülkede oturma izni olan bir kişiden vize istememesi gerektiğine hükmetti. İngiliz hükümeti ise Yüksek Mahkeme`nin kararını bekliyor.

Avrupa Birliği`nin (AB) en yüksek yargı organı Adalet Divanı, İngiltere`nin birlik üyesi ülkelerde oturma izni olan kişilerden vize istememesi gerektiği hükmüne vardı. Divan, 'AB vatandaşlarının Avrupalı olmayan aile fertlerinin' de İngiltere`ye vizesiz giriş yapabilmesini istedi.

BBC muhabiri Danny Shaw, mahkemenin kararının, İngiltere`nin sınırlarını Avrupa`da yaşayıp ve AB vatandaşı olmayan kişilere açabileceği anlamına geldiğini aktardı.

İngiltere Başbakanı David Cameron`un sözcüsü karara katılmadıklarını açıkladı.

İngiliz hükümeti bu konuda İngiltere`deki Yüksek Mahkeme`nin alacağı kararı bekliyor.

Muhabirimiz Daniel Sandford, İngiliz hükümetini endişelendirenin, 'oturum izni almak için AB vatandaşlarıyla yapılan sahte evlilikler' olduğunu söylüyor.

İngiltere aleyhine dava

İspanya`ya yerleşen İrlanda vatandaşı Sean McCarthy ve Kolombiyalı eşi Patricia McCarthy Rodriguez, İngiltere`nin vize kurallarının serbest dolaşım haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2012`de Avrupa Adalet Divanı`nda dava açmıştı.

Çift, Kolombiyalı Rodriguez`in ailesini görmek için, vize başvurusu yapmadan İngiltere`ye girmesi gerektiğini söylüyordu.

Zira Rodriguez`in İspanya hükümeti tarafından verilmiş AB Oturum Kartı vardı.

İngiltere hükümeti ise ülkeyi ziyaret etmek istiyorsa Rodriguez`in her altı ayda bir 'aile izni' almasını talep ediyordu.

Sean McCarthy, Avrupa Adalet Divanı`nın kararından çok memnun olduğunu söyledi.

Avrupa`da yaşayanlar faydalanıyor

Karar, yalnızca yakınları AB ülkelerinde yaşayanları kapsıyor.

Dolayısıyla Türkiye`de yaşayan ve akrabaları AB ülkesinde olanlar bu haktan faydalanamıyor. (bbc)

 



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor