Tarih: 19.08.2014 12:49

İnsan Hakları ve Özgürlüklerinin Sağlanması

Facebook Twitter Linked-in

Asahi Shimbun

Avrupa ile Asya’yı bağlayan Türkiye, etkisini yıldan yıla artırıyor. Ülke, büyüme ve gelişmenin yanı sıra akıllı diplomasiyle Orta Doğu’daki ülkelerin güvenini kazanarak bölgesel güç hâline geldi.

Ülkede başbakanlık görevini 11 yıl yürüten Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı, 28 Ağustos’ta göreve başlayacak. Yine halktan aldığı sağlam destekle yeni bir pozisyonda ülkeye liderlik edecek.

Sınır komşuları olan Suriye ve Irak iç savaş hâlinde. Türkiye’nin güçlü etkisinin bulunduğu Filistin’de de çatışmalar yeniden başladı.

Ara bulucu veya danışman olarak Türkiye’nin üstlendiği rol büyük.

Yeni Cumhurbaşkanı’ndan, ülkesinin gücüyle tüm bölgenin istikrarını koruyan akıllıca bir diplomasi gerçekleştirmesi bekleniyor.

Türkiye’ye duyulan saygının arkasında sahip olduğu güç ve demokrasinin uygulanması için verilen gayretin devam etmesi bulunuyor. İnsan hakları ve ifade özgürlüğünü geri plana atmadan dengenin korunacağı bir standart çok önemli.

Yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye, din ve devlet işleri ayrımının yapıldığı bir ülke. Bu bağlamda İslami değerlere saygı gösteren Adalet ve Kalkınma Partisi aldığı desteği giderek artırırken parti lideri olan Erdoğan 2003 yılında başbakanlık görevine gelmişti.

Bu süreçte halkın gelirinde ciddi bir artış gerçekleşirken altyapı projeleri de arttı. Ülke içinde azınlık olan Kürtler ile uzlaşma sağlanarak çatışma ve terör eylemlerinin devam ettiği toplumda denge oluşturuldu.

Erdoğan’ın başbakanlıktan cumhurbaşkanlığına geçmesiyle ilgili olarak da entelektüel sınıftan farklı farklı görüşler var.

Şu an üç dönem görev yapan başbakanın tekrar atanması parti kurallarına göre zor. Şu ana kadar şekilsel bir rolü olan cumhurbaşkanlığı görevinin bundan sonra yapılacak anayasa değişikliğiyle otoriteyi ele geçireceği yönünde dedikodular yayılıyor.

Türkiye, Japonya yanlısı bir ülke olarak biliniyor ve iki ülke arasındaki ilişkiler oldukça iyi durumda. Japonya, ekonomide iş birliğini artırırken demokrasinin oluşturulmasında da destek vermek istiyor. (Japonya, Asahi Shimbun - 17 Ağustos 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —