İnsanlık tarihi yeniden yazılacak: 250 bin yıllık değişiklik

İnsanlık tarihi yeniden yazılacak: 250 bin yıllık değişiklik

Çin´de yapılan arkeolojik bir kazıda gün yüzüne çıkarılan taş aletler insanlığın evrimsel atalarının Afrika´dan bilinenden çok daha önceki bir tarihte ayrıldığını gösteriyor.

 

Şimdiye kadar insan benzeri canlılara ilişkin elde bulunan en eski kanıtların geçmişi 1 milyon 800 bin yıl öncesine uzanıyordu. Bu kanıtların kaynağı ise Gürcistan´ın Dmanisi kasabasında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan insan yapıtları ve kafatası kalıntılarıydı.

Fakat Çin´de ortaya çıkarılan buluntular insanlığın evrimsel tarihini 250 bin yıl kadar geriye götürmeyi zorunlu kılıyor.

Alman arkeolog Petraglia: 'Bu kesinlikle yeni bir hikaye'

Almanya´nın Jena kentindeki Max Planck İnsanlık Tarihi Enstitüsü´nden görev yapan arkeolog Michael Petraglia, ortaya çıkarılan kalıntılar hakkında, “Bu kesinlikle yeni bir hikaye. Bu ilk insanların Afrika´dan bizim bildiğimizden çok daha önce çıktığını gösteriyor.” diye konuştu.

Afrika´dan çıkış ise insan türünün dahil olduğu Homo Sapiens´in yeryüzünde sahne almasından çok daha öncesindeki bir döneme denk düşüyor. Araştırmacılar kazılarda ortaya çıkarılan el aletlerinin Homo evrim grubunun başka bir üyesi tarafından yapıldığını düşünüyor.

Kazdıkça birbirinden değerli kalıntılar ortaya çıktı

Buluntular arasında yontulmuş taşlar, kaya parçaları ve taştan çekiçler yer alıyor. Kazılarda bulunan 96 arkeolojik eserin Çin´i kuzey ve güney olarak bölen Kinling dağlarının kuzeyinde, Loess Platosu olarak bilinen alanda bulunduğu açıklandı.

Kazı projesinin saha çalışmalarını yürüten Guangzhou Jeokimnya Enstitüsü profesörlerinden Zhaoyu Zhu, araştırmayı büyük bir heyecanla yürüttüklerini belirterek, “Meslektaşlarımdan biri aniden dik bir çıkıntıya gömülü bir taş fark etti. Sonrasında ise ilk insanlara ait el yapımı aletler birbiri ardına bulundu.' diye konuştu.

Toprak katmanları arasında dağılmış olan aletler insanların ilk akrabalarının avlanmak için dışarı gittiklerini ve her seferinde yeniden aynı sit alanına geri döndüklerine işaret ediyor.

Bilim adamları anlaşmazlığa düştü

Fakat diğer yandan araştırmaya katılmayan bazı uzmanlar, eldeki bulguların dikkatle ele alınması gerektiğini düşünüyor. Bu uzmanlar arasında bulunan New Jersey´deki William Paterson Üniversitesi´nde çalışan Antropolog Geoffrey Pope, “Bu keşiflerin çok fazla değişikliğe yol açacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Buna karşılık New York´ta bulunan Stony Brook Üniversitesi´nde çalışan Arkeolog Sonia Harmand ise Pope´la aynı olmadığını şu sözlerle ifade etti: “Çin´de keşfedilen alanın dünyadaki başlıca arkeolojik sitlerden biri olması ihtimal dahilinde.”



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading