İnsanoğlu Mars´a gitmeli mi ?
İnsanoğlu Mars´a gitmeli mi ? Yoksa robot yerine insan göndermek çok mu riskli?
Komşu gezegen Mars´a yolculuğun kapısı Mars Exploration Rover robotuyla aralandı ve insanoğlunun kırmızı gezegene ayak basması adına büyük bir adım atıldı.
Mars´a yolculuğun en büyük sorunu uzay aracının katetmesi gereken mesafenin çok uzun olması. Yörüngeye bağlı olarak Mars ile Dünya´nın arasındaki mesafe 55 milyon kilometreden 400 milyon kilometreye kadar değişebiliyor.
Aynı zamanda komşu gezegene gitmek, uzun zaman boyunca uzayda radyasyona maruz kalmak anlamına geliyor.
Bugünün teknolojisi ile Mars´a gidip geri dönmenin 3 yıl alacağı belirtiliyor. Gidiş yolculuğunun tahminen 8-10 ay süreceği düşünülüyor. Kırmızı gezegene bir yıl kadar gezegenlerin en iyi şekilde hizalanmasını beklemeli. Ardından yapılacak dönüş yolculuğunun da gidiş yolculuğu gibi 8-10 ay süreceği söyleniliyor.
2011 yılında Fransız mühendis Romain Charles Mars 500 adlı programın parçası olup, kırmızı gezegene yolculuk simülasyonuna katıldı. Charles ruh sağlığının, uzayda maruz kalınacak radyasyon oranının ve yer çekiminin üç ana sorun olduğunun altını çiziyor.
Alman Uzay Enstitüsü psikoloğu Bernd Johannes, astronotların uzun süreli yolculuklarda sağlıklarını koruyabilmeleri için özel egzersizler geliştiriyor. Takım çalışmasının önemli olduğunu savunuyor.
Mars´a gitmek için bir astronottan ziyade bir mürettebat ile yolculuk yapılması gerektiğini düşünüyor. Mürettebat içi iletişimin altını çizen Alman psikolog, başarıya veya başarısızlığa giden yolun bu ilişkiden geçtiğini sözlerine ekliyor.
Küçük bir kapsülün içinde aylar boyunca yolculuk yapmak astronotların akıl ve fiziksel sağlığına dair tehlikeler taşısa da Dünya´nın yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonunda yaşayan astronotlar Mars´a yolculuğunun denenmesinden yana fikir beyan ediyor.
Robot kaşifler şu sıralar kırmızı gezegendeler. Dünya´daki bilim insanlarına Mars´ta izlerini bırakarak veri topluyorlar.
Ancak astronotların Mars´a gitmesinin insanoğluna katacağı artılar, alınacak risklere değecek mi?
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
