Tarih: 31.10.2013 21:24

İpek Yolu Ekonomik Kemeri Oluşturulması İçin Ortak Çaba

Facebook Twitter Linked-in

Çin Uluslararası Radyosu

Türkiye ziyaretini sürdüren Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Merkezî Propaganda Başkanı Liu Çiuba, dün Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi.

Liu Çiuba görüşmede, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinpin`in Abdullah Gül`e olan selamlarını iletti. Liu, Çin ile Türkiye halkları arasındaki dostluğun iki bin yıl önce Tarihî İpek Yolu ile başladığına dikkat çekti. Liu, iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasından bu yana geçen süre içinde özellikle 21. yüzyıla girildikten sonra Çin-Türkiye ikili ilişkilerinin kapsamlı şekilde geliştiğini söyledi.

Çin`in, Türkiye dâhil olmak üzere Tarihî İpek Yolu güzergâhında yer alan tüm ülkelerle siyaset, kara yolu, ticaret, finans ve sivil toplum alanlarında tarihî bağları güçlendirmeye hazır olduğunu kaydeden Liu, İpek Yolu Ekonomik Kemeri oluşturulması için ortak çaba harcayacaklarını ve böylece bu ülkelerin halklarına refah getirileceğini söyledi.

Kültürel değişimin derin etki getirebileceğine dikkat çeken Liu Çiuba, Çin ile Türkiye`nin kültür ve turizm alanlarındaki iş birliği potansiyelinin büyük olduğunu belirtti. Liu Çiuba, iki ülkenin iş birliği boyutunu genişletmesi, karşılıklı kültür merkezleri açılması gibi adımları hızlandırmaları, karşılıklı turizm tanıtım faaliyetlerini güçlendirmeleri ve kültürel değişimi derinleştirmeleri, böylece halklar arası anlayış ve dostluğu pekiştirmeleri çağrısı yaptı. Li Çiuba ayrıca Çin Rüyası hakkında bilgi verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görüşmede öncelikle Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinpin`e selamlarını iletti. Abdullah Gül, Çin-Türkiye ikili ilişkilerinin güçlendirilmesinde liderler düzeyindeki karşılıklı ziyaretlerin aktif rol oynadığına işaret ederek iki ülke arasında ticaret, ekonomi ve kültür alanlarındaki değişimin güçlü şekilde geliştiğini söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinpin`in ortaya koyduğu İpek Yolu Ekonomik Kemeri fikrinin büyük önem taşıdığını belirten Gül, Türkiye`nin Çin ile el ele vererek İpek Yolu medeniyetinde yeni bir sayfa açılması için ortak çaba harcamaya hazır olduğunu söyledi. Gül ayrıca kültür, turizm ve eğitim gibi alanlardaki iş birliğin güçlendirilmesi arzusunu dile getirdi. (Çin Uluslararası Radyosu - 25 Ekim 2013)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —