• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

Irak’ta iktidar savaşı kızıştı

Irak’ta iktidar savaşı kızıştı

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum hükümeti kurma görevini Meclis Başkan Yardımcısı Şii politikacı Haydar El Abadi’ye verdi. Başbakan Nuri El Maliki Masum`a sert tepki gösterdi.

Şafak News portalında yer alan habere göre, Irak`ta Meclis Başkan yardımcısı Haydar El Abadi hükümeti kurmakla görevlendirildi. Şii Ulusal İttifakı, El Abadi`yi başbakan adayı ilan etmişti. El Abadi`nin önünde hükümeti kurmak için 30 günlük süre bulunuyor.

Bir dönem daha başbakanlık görevini sürdürmek isteyen Nuri El Maliki ise hükümeti kurma görevini El Abadi`ye veren Cumhurbaşkanı Masum`u ‘anayasaya karşı darbe yapmakla` itham etti ve yargıya başvuracağını duyurdu. El Maliki, seçimlerden El Abadi`nin mensup olduğu Şii Ulusal İttifakı`nın değil, kendi partisi Hukuk Devleti İttifakı`nın birinci olarak çıktığını ifade etti. Halen başbakanlık görevini sürdürmekte olan El Maliki pazar akşamı Bağdat`ın önemli noktalarına asker konuşlandırmıştı. El Maliki`nin bu hamlesi rakiplerine karşı güç gösterisi olarak yorumlandı.

Irak`ta partiler haftalardır yeni başbakanın kim olacağı konusunda uzlaşma sağlayamıyor. Sünniler ve Kürtlerin yanı sıra giderek artan sayıda Şii de El Maliki`nin görevi bırakmasını istiyor. Muhalif gruplar, İslam Devleti (İD) örgütünün Irak`ın kuzey ve batısında hızlı ilerleyişinden El Maliki`yi sorumlu tutuyor. Nuri El Maliki`nin liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı, nisan ayı sonunda yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkmış, ancak hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamamıştı.



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor