Tarih: 12.11.2021 12:53

Irak Başbakanı, suikastin olası faillerinin tespit edildiğini söyledi.

Facebook Twitter Linked-in

 

Kabine toplantısında ayrıntıya girmeden yaptığı konuşmada, 'Suç işleyenlerin peşine düşeceğiz. Onları iyi tanıyoruz' dedi. Hiçbir grup saldırının arkasında olduğunu iddia etmedi, ancak şüpheler İran destekli Şii Müslüman milislerin yaptığını ima etti. Bu, El Fetih ittifakının milisleri temsil eden partilerin üçte ikisini kaybettiği geçen ayki parlamento seçimlerinin ardından artan gerilimlerin ortasında geldi. Sonuçları kabul etmeyi reddettiler ve Cuma günü yeniden sayım talep eden destekçilerin, başbakanın yaşadığı Bağdat´ın müstahkem Yeşil Bölgesi´nin dışında güvenlik güçleriyle çatıştığı sırada bir kişi öldü. İçişleri bakanlığı, Pazar günkü saldırıya üç insansız hava aracının dahil olduğunu söyledi. İkisi güvenlik güçleri tarafından vuruldu, ancak üçüncüsü Kadhimi´nin evine ulaştı. Başbakan kabinesine saldırının 'Iraklıların iradesini ifade etmeyen' 'korkakça bir hareket' olduğunu söyledi.

54 yaşındaki, hükümetin, 2019 sonlarında yüzlerce göstericinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü ve şüpheli silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü kitlesel hükümet karşıtı protestoların ardından kurulduğundan beri Irak´ın 'bölgesel bir savaşa kaymasını' engellediğini söyledi. Şii milislerle bağlantıların

'Ülkede güvenliği sağladık, ancak bazıları hala Irak´ın güvenliğini bozmaya çalışıyor ve bir çete devleti olmasını istiyor' diye uyardı.

Cumhurbaşkanı Berham Salih saldırıyı darbe girişimi olarak nitelendirirken, milliyetçi ittifakı seçimlerde en fazla sandalye kazanan Şii din adamı Mukteda es-Sadr, saldırının 'Irak´ı devlet dışı güçler tarafından kontrol edilecek bir kaosa döndürmeyi' hedeflediğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, 'Irak´ın demokratik sürecini baltalamak için şiddet kullananları en güçlü şekilde kınadığını' söyledi.

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh de saldırıyı kınadı ve 'Irak´ta barışçıl bir iktidar devrine karşı çalışan düşmanlar var' uyarısında bulundu.

El Fetih ittifakının lideri Hadi el-Ameri, 'üçüncü bir tarafın' 'isyan çıkarmaya' çalıştığını iddia etti.

Milisler, Irak hükümetinin 2017´de Sünni cihatçı grup İslam Devleti´ni yenmesine yardım etmesinden bu yana önemli askeri, siyasi ve ekonomik güç geliştirdi.

Savaştan sonra güvenlik güçlerine dahil edildiler, ancak bağımsız olarak çalışmaya devam ettiler ve onları dizginleme girişimlerine direniyorlar.

İki yıl önce göstericileri öldürmekle suçlanmalarının yanı sıra, o zamandan beri protesto hareketinden geriye kalanlara karışan en az 35 aktivist, gazeteci ve avukatın öldürülmesiyle suçlanıyorlar.

ABD ayrıca milisleri, Bağdat´taki ABD büyükelçiliğini ve Amerikan kuvvetlerine ev sahipliği yapan Irak üslerini roket ve insansız hava araçlarıyla defalarca hedef almakla suçladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —