• BIST 100

    10101,62%0,45
  • DOLAR

    32,26% -0,05
  • EURO

    34,85% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2433,32% 0,36
  • Ç. ALTIN

    3919,83% -0,11

Irak: Macron, Kürtlerin haklarına saygı duyulmasını istedi

Irak: Macron, Kürtlerin haklarına saygı duyulmasını istedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un Bağdat ve Erbil arasında arabuluculuk yapabilecekleri yönündeki açıklamayı değerlendiren Benraad, Fransa´nın bir yandan IKBY referandumunun sonuçlarını tanımak istemediğini diğer yandan yakın iş

 

Fransa´yı ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar el İbadi, IKBY ile silahlı çatışma istemediğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Bağdat´ın talep bulunması durumunda IKBY ile aralarında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söyledi. Macron ayrıca Kürtlerin haklarına saygı duyulmasını istedi. 

Fransız diplomasisinin bu konuda eski konumunu koruduğunu ve uluslararası toplumun ortak görüşüne katıldığını söyleyen Hollanda´daki Leiden Üniversitesi öğretim görevlisi Myriam Benraad, “Fransa, ABD´nin Kürtlerin tek taraflı olarak elde etmeye çalıştığı bağımsızlığa karşı çıkan politikasının arkasına saklanıyor” dedi.

Fransa dahil Batı ülkelerinin IKBY´nin ilan ettiği bağımsızlığının kağıt üzerinde kalması için tüm yöntemlere başvuracağını dile getiren Benraad, bununla birlikte dostça ilişkilerin sürdürüldüğü ve IŞİD´le mücadelenin ön saflarında bulunan peşmergeyi kırmamaya çalıştıklarını kaydederek, “Paris, Bağdat ile Erbil arasında manevra yapmak zorunda kalıyor” yorumunda bulundu.

Gelecekte gerilimin daha fazla tırmanabileceği ihtimali olduğunu söyleyen Benraad, “Kürtler strateji konusunda aralarında bile anlaşmaya varamıyor. Kerkük´te PKK da var, Şii milisler de. Erbil ile Bağdat arasındaki çatışmada diğer taraflar da yer alıyor” ifadelerini kullandı.



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor