Tarih: 28.03.2014 14:21

Irak Petrolünü Bekletiyoruz

Facebook Twitter Linked-in

El Arab

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin, Akdeniz Ceyhan’daki depolama tankları doldurulduktan sonra Kuzey Irak petrolünün dünya piyasasına ihraç etme konusunda yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Yıldız, “Söz konusu depolama tankları dolduktan sonra elimizde fazla ham petrol kalacak… Irak’ın onayını aldıktan sonra bu fazla ham petrolü dünya piyasasına sunmak isteriz.” dedi.

Yıldız, “Biz bu petrolü satmayacağız, bu petrolü Iraklılar satacak. Yaptıkları ihaleleri, ister Türkiye’deki Tüpraş aracılığıyla ister başka ülkelerdeki şirketler vasıtasıyla rahatlıkla yapabilir.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Irak hükûmeti, aralık ayında yeni inşa ettiği boru hattıyla Türkiye’ye petrol göndermeye başladı ve şu ana kadar 1 milyon 350 bin varil depolamış durumda. Ceyhan’da Kuzey Irak petrolü için tahsis edilen depoların gücü 2,5 milyon varildir.

Bağdat’taki merkezî hükûmet ile Erbil hükûmeti arasındaki görüşmelerin yavaş ilerlemesi, şu anda Kuzey Irak petrol ihracını askıya almış durumda.

Kuzey Irak yönetimini yeni inşa ettiği boru hattı vasıtasıyla petrol ihraç etme eylemi, Bağdat hükûmetini kızdırmıştı ve bu nedenle Kuzey Irak hükûmetini cezalandırarak mali yardımını dondurdu.(İngiltere merekzli El Arab - 27 Mart 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —