Tarih: 25.12.2013 14:21

Irak Petrolünün İhracı

Facebook Twitter Linked-in

El Şark El Evsat

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün, boruların petrol pompalamaya dayanıklılığı ve gücü konusundaki testler başarıyla tamamlandıktan sonra Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nin, Bölge ile Türkiye arasındaki ortak boru hattı aracılığıyla yakında Türkiye`ye petrol pompalamaya başlayacağını açıkladı. Yıldız, yaptığı açıklamada, 'İlk ihracat, Bölge (Kuzey Irak Kürt Bölgesi) topraklarından Türkiye`nin Şırnak iline yapıldı. Boru hattı tamamlanıp ilk pompalama işlemi başarılı olduktan sonra petrol, Türkiye`nin Ceyhan Limanı’na ihraç edilecek.' dedi. Yıldız, söz konusu boru hattının yakında faaliyete geçeceğini belirtti.

Yıldız, 'Bağdat`ta el Şehristani ile yaptığımız görüşmelere dayanarak petrolün, Türkiye üzerinden ihraç edileceğini düşünüyorum.' dedi.

Şehristani’nin Bölge petrolünün ihraç edilmesini “Irak petrolünün ihracı” olarak değerlendiren son açıklamasıyla ilgili olarak Yıldız, Şehristani’nin bu düşüncesinden ve konuyla ilgili tepkisinden dolayı memnuniyetini dile getirerek bu gelişmeyi “olumlu” olarak değerlendirdi. Yıldız, Kuzey Irak Kürt Bölgesi petrolünün ihraç edilmesi için Bağdat’ın üç şart koştuğunu söyledi. Bu şartlar: İhracat miktarının belirlenmesi, Bağdat’ın Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nden Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na sevk edeceği petrol miktarının belirlemesi ve petrol ihracatının yüzde 5’inin savaş tazminatı olarak BM’ye tahsis edilmesinden ibaret.

Bakan Yıldız, Irak hükûmetinin ihracat miktarının belirlenmesiyle ilgili şartlarının kendi iç meselesi olduğunu ve Türk tarafının, her zaman Irak’ı temsil eden birinin olması gerektiğini vurguladığını belirtti. Zira Yıldız, petrol ihracatının Bağdat’ın onayı olmadan yapılamayacağını söyledi.

Kuzey Irak Kürt Bölgesi hükûmeti yetkililerinden, Bölgeden Türkiye’ye petrolün ne zaman pompalanacağı ve ilk etapta bunun miktarının ne olacağı konusunda herhangi bir açıklama gelmedi.

Bu konuyu, Irak hükûmetiyle görüşmek ve konulan şartlarla ilgili bir uzlaşıya varmak için Kuzey Irak Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin yakında Bağdat’ı ziyaret etmesi bekleniyor.(El Şark El Evsat - 24 Aralık 2013)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —