• BIST 100

    10101,62%0,45
  • DOLAR

    32,26% -0,05
  • EURO

    34,85% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2433,32% 0,36
  • Ç. ALTIN

    3919,83% -0,11

Irak´tan Türkiye´ye 5 maddelik çözüm önerisi

Irak´tan Türkiye´ye 5 maddelik çözüm önerisi

Irak-Türkiye arasında Başika nedeniyle yaşanan kriz devam ederken, Irak´ın Ankara Büyükelçisi Hişam El Alavi, Ankara´nın teklifine karşı yanıtlarını 5 maddede ilettiklerini açıkladı.

 

El Alavi, Musul operasyonuna ilişkin olarak bir grup diplomat, akademisyen ve gazeteciye özel bir sunumla gelinen son aşamayı aktardı. Operasyonun 2-3 hafta içerisinde gerçekleşeceğini savunan Büyükelçi, yıl sonuna kadar ise Musul´un IŞİD´den temizleneceğini söyledi.

Cumhuriyet´in aktardığı habere göre, Türkiye´nin, Müsteşar Ümit Yalçın ile Bağdat´a ilettiği ´Başika, Irak´ındır. Bizim birliğimiz koalisyona katılsın´ içerikli önerisine ise Bağdat´ın bu hafta başında yanıtını ilettiğini aktaran Büyükelçi, bunu Savunma Bakanı Fikri Işık ile de önceki gün görüştüklerini söyledi.

Bakan Işık´a ekim ayında yapılacak ekonomi toplantısını bile iptal etmek zorunda kaldıklarını aktaran Büyükelçi, 'Bana yardım edin, tüm sorunları tek başıma çözemem' mesajını ilettiğini ve olumlu yanıt aldığını belirtti. Büyükelçi´nin Ankara ile temaslarında Irak hükümetini ikna etmek için yoğun çaba harcadığını vurguladı. Ancak ilerleme sağlanması için de Türkiye´den ´Yapıcı tutum´ beklediklerini mesajını verdiği öğrenildi.

TÜRKİYE´YE SUNULAN ÖNERİLER

Türkiye´nin kampın yönetimini koalisyona büyük oranda devretmesine karşın, Koalisyon yönetimine girmesi talebini ise Bağdat yanıtsız bıraktı. Büyükelçi El Alavi, şimdi Ankara´dan resmi yanıt beklediklerini belirtirken konferansta Türkiye´ye sundukları öneriyi ise şu sözlerle aktardı:

1-Toprak bütünlüğü: Karşılıklı olarak toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrarına yönelik saygı teyit edilmeli.

2-Başika Irak´ındır: Başika Irak´a aittir ve kampın yönetimi de Irak´ta olmalıdır.

3-Türk birlikleri çekilmeli: Başika´daki Türk birlikleri hızla geri çekilmelidir.

4-Çekilmede ortak planlama: Çekilmenin detayları (zamanı, nereden çekileceği gibi detaylar) iki ülke yetkilileri arasında kararlaştırılır ve bu görüşmeler gelecekte yapılacak görüşmelere zemin hazırlar.

5-Ek katkı sonra: Eğitim, danışma desteği, tıbbi ve insani yardım gibi Türkiye´nin önerdiği teklifler daha sonra hükümetler arasındaki görüşmelerde ele alınır.




18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor