• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

İran, ABD Yaptırımlarının Nükleer Müzakerelerde Koz Yaratmayacağı Konusunda Uyardı

İran, ABD Yaptırımlarının Nükleer Müzakerelerde Koz Yaratmayacağı Konusunda Uyardı

ABD Salı günü iki İran devlet kurumunu ve birkaç yetkiliyi hak ihlalleriyle suçlayarak kara listeye aldı.

İran ve ABD, Salı günü Biden yönetiminin İranlı kuruluşlara ve yetkililere yeni yaptırımlar getirmesinin ardından karşılıklı görüş alışverişinde bulundu ve Tahran, önlemlerin nükleer anlaşma müzakerelerinde 'kaldıraç' yaratmayacağı konusunda Washington´u uyardı .

ABD Hazine Bakanlığı , İran Emniyet Güçleri ve Terörle Mücadele Özel Kuvvetleri Özel Birimlerini ve bu teşkilatlarla bağlantılı birkaç yetkiliyi insan hakları ihlalleriyle suçlayarak kara listeye aldı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh, Washington´u iki ülke çok taraflı bir 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için dolaylı görüşmelerde bulunurken yaptırımları açıkladığı için azarladı .

Twitter´da 'Washington, ´maksimum başarısızlık´ ve diplomatik bir atılımın birbirini dışlayan şeyler olduğunu anlayamıyor' diye yazdı. 'Yaptırımları ikiye katlamak koz yaratmayacak ve ciddiyet ve iyi niyetten başka bir şey değil.'

Khatibzadeh´in açıklaması, İran´ı nükleer programını tırmandırmanın müzakerelerde kendisine fayda sağlayamayacağı konusunda uyaran Amerikalı yetkililerin önceki sözlerini yansıtıyor gibi görünüyor.

Üst düzey bir ABD´li yetkili gazetecilere verdiği demeçte, 'Onlar [İranlılar] daha yüksek seviyelerde daha zenginleştirilmiş uranyum biriktirebileceklerine ve bizden daha fazlasını alabileceklerini ve daha az pay verebileceklerini düşündükleri bir anlaşma için daha gelişmiş santrifüjleri kaldıraç olarak kullanabileceklerine inanıyorlar' dedi. Cumartesi günü anonimlik durumu. 'Ve bu işe yarayacak bir müzakere taktiği değil.'

Yedinci yuvarlak Viyana´da ABD ve İran arasında dolaylı görüşmelerin Washington resmen Eylem Ortak Kapsamlı Planı (JCPOA) olarak bilinen anlaşmayı, canlandırılması konusunda ciddi olmama Tahran´ı suçlayarak ile Cuma günü sona erdi.

İranlı yetkililer , İran´ın ekonomisine yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını küçülttüğü anlaşmaya geri dönüşü güvence altına alacak iki teklif sunduklarını söylediler .

Eski ABD Başkanı Donald Trump 2018´de anlaşmadan çekildiğinden beri Washington, İran endüstrilerine, devlet kurumlarına ve yetkililere yaptırımlar uyguluyor. Buna karşılık İran, anlaşmanın belirlediği sınırların ötesinde uranyum zenginleştirirken, uluslararası monitörlerin nükleer tesislerine erişimini de kısıtladı .

İran , anlaşmayı eski haline getirmek için tüm ABD yaptırımlarının kaldırılması gerektiğinde ısrar ediyor ve ABD´nin aksine hala anlaşmanın tarafı olduğunu savunuyor.



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor