Tarih: 11.12.2018 15:26

İran, balistik füze denemesi iddialarını doğruladı: Yılda 40-50 deneme yapıyoruz

Facebook Twitter Linked-in

 

İran, balistik füze denemesi yaptığına ilişkin ABD yönetiminden gelen iddiaları doğrulayarak, yılda 40-50 füze denemesi yapıldığını duyurdu. 

Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, İran medyasına verdiği demeçte, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo´nun, Tahran´ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yasağını ihlal eden orta menzilli balistik bir füze denemesi yaptığı yönündeki iddialarına yanıt verdi.

´BU SON DENEME DE ÇOK ÖNEMLİYDİ´

'Füzelerimizin testlerini gerçekleştiriyoruz. Bu son deneme de çok önemliydi.' ifadesini kullanan Hacızade, 'ABD´nin tepkisi bu meselenin kendileri için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.' dedi.

Denemesi yapılan balistik füze hakkında bilgi vermeyen Hacızade, her yıl 40-50 füze denemesi yaptıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, 1 Aralık´ta yaptığı yazılı açıklamada, İran´ın çeşitli savaş başlıkları taşıma kapasitesine sahip orta menzilli bir füze denemesi yaptığını duyurmuştu. Pompeo, İran´ın balistik füze denemelerinin BMGK´nın 2231 sayılı kararını ihlal ettiğini öne sürmüştü. 

BMGK TOPLANTISINDAN SONUÇ ÇIKMADI

Açıklamanın ardından BMGK, Fransa ve İngiltere´nin çağrısıyla 4 Aralık´ta kapalı kapılar ardında toplanarak, Tahran´ın balistik füze denemelerini ele almış ancak toplantıdan bir sonuç çıkmamıştı.

ABD´nin mayıs ayında tek taraflı olarak çekildiği İran ile varılan nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı BMGK kararı, İran´ın nükleer silah başlıkları taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerle ilgili faaliyetlerde bulunmasını yasaklıyor. Tahran ise geliştirilen füzelerin konvansiyonel olduğunu ve füze denemelerinin 2231 sayılı kararı ihlal etmediğini savunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —