‘İran-Çin yakınlaşmasının ardından Ortadoğu´yu yeni bir jeopolitik yapılandırma bekliyor´

‘İran-Çin yakınlaşmasının ardından Ortadoğu´yu yeni bir jeopolitik yapılandırma bekliyor´

İran, Doğu Asya´yı Avrupa´ya bağlayan kadim İpek Yolu´nun yeninde canlandırılmasını destekliyor. Peki, Çin´in 2013 yılında açıkladığı bu jeopolitik projede İran´a hangi rol düşüyor? Rus siyaset uzmanı ve Doğu bilimcisi Vladimir

 

Çin´in projesini desteklediğini açıklayan İran´ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney´in danışmanı Ali Ekber Velayati, İpek Yolu´nun canlandırılmasıyla Pekin´in bazı üstünlükler elde etmesine olumlu baktıklarının altını çizdi.

´21. Yüzyıl İpek Yolu´ projesinin hayata geçirilmesiyle Çin´in etkisini Pasifik´ten İngiltere´ye kadar yayacağını belirten Sajin, “Bu planın kilit halkalarından biri Çin´den Myanmar, Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere güzergahına sahip yüksek hızlı tren. Tahmini maliyeti 150 milyar dolar olan bu projenin 2020-2025 yıllarında tamamlanması planlanıyor. Çin, resmi açıklamasında, Türkiye sınırlarından da geçecek demiryolunun Urumçi-Tahran kısmının yapımına başlandığı duyuruldu” dedi.

‘ÇİN´İ TANITMA AMACI TAŞIYOR´

Yeni İpek Yolu´nun yardım etkinliği değil, tamamen pragmatik bir proje olduğunu kaydeden Sajin, “Projenin temel amacı, Asya bölgesinin yeraltı kaynaklarını Çinli yatırımcılar için erişilir hale getirmek ve Çin mallarını Avrupa´ya ulaştıracak en rahat yolu açmak. Bu proje lojistik, enerji, inşaat ve kültür alanlarındaki işbirliği sayesinde sadık ülkeler kuşağını oluşturma yoluyla, Çin´i küresel politikada ABD´yle karşılaştırılabilecek bir oyuncu olarak tanıtma amacını taşıyor. Bir yandan başta Çin olmak üzere Uzakdoğu, diğer yandan Avrupa, AB. Ortada da gelirlerin düşük, ama demografik beklentilerin ve yeraltı kaynakların büyük olduğu ülkeler bulunuyor. İran da işte bu ülkeler arasında yer alıyor” yorumunda bulundu.

İran´ın Batı Asya´da dominant rollerden birini oynadığını kaydeden Sajin, “İran´ın büyük bir hidrokarbon kaynağı olduğunu hatırlatmak gereksiz. Gelişmiş altyapıya sahip İran, Kuzey´i Güney´e ve Batı´yı Doğu´ya bağlayan kara ve deniz yollarının kesiştiği yoğun bir kavşak. Bu yüzden Ortadoğu´da stratejik konuma sahip İran´ın Çin tarafından yeni İpek Yolu´nda belirleyici rol oynayabilecek bir ülke olarak değerlendirilmesi çok doğal” diye konuştu.

İRAN, PROJEYE 6 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK

İran´ın da bu projeye büyük ilgi duyduğunu, ülke yönetiminin bu projeye 2022´ye kadar 6 milyar dolar yatırım yapmayı kabul ettiğini hatırlatan Sajin, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Kazvin´de, 3 Eylül günü, Uluslararası İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu açıldı. Foruma 57 ülkeden misafirler katıldı. Forumda konuşan Ali Ekber Velayati, ülkesinin İpek Yolu projesinde önemli bir transit aşama olduğuna işaret etti. İran´ın bu projede kilit rol oynayacağını belirten Velayati, İran´ın Bander Abbas ve Çabahar limanlarının deniz ve kara yollarını birbirine bağlayan önemli birer kavşak olduğunu ve Çin tarafından amaçlarına ulaşmak için mükemmel bir seçim olarak görüldüğünü söyledi.

‘İRAN VE ÇİN, İŞBİRLİĞİNİ ETKİNLEŞTİRİYOR´

Velayeti´ye göre, Çin, İran´ın halihazırda en büyük ticari partneri ve iki ülkenin dış politikaları yavaş yavaş birbirine yaklaşmakta. Gerçekten de İran ve Çin son aylarda çeşitli alanlardaki işbirliğini önemli ölçüde etkinleştirdi. Çin Başkanı Şi Jinping, yaptırımlar kalktıktan sonra İran´ı ziyaret eden ilk dünya lideri oldu. Bu çok önemli bir adım. Jinping´in geçtiğimiz ocak ayındaki Tahran ziyareti sırasında iki ülke arasında, ekonomi, sanayi, kültür ve adalet alanındaki işbirliğine ilişkin 17 anlaşma imzalandı. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine ve ticareti genişletmeye yönelik 25 yıllık kapsamlı program, karşılıklı ticaretin 10 yılda 600 milyar dolara ulaşmasını sağlamalı”.

Tahran´ın yeni İpek Yolu projesine katılımının iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıracağını kaydeden Sajin, “Böylece Ortadoğu´yu yeni bir jeopolitik yapılandırma bekliyor. İran, İpek Yolu´nu ‘kazan kazan yolu´ olarak görüyor” dedi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor