• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

İran, cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında: Ruhani mi, Reisi mi?

İran, cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında: Ruhani mi, Reisi mi?

İran, P5+1 ülkeleriyle imzalanan nükleer anlaşmanın ardından yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başında. Reformcu kanatın yanı sıra ılımlı muhafazakarların da desteğini alan Cumhurbaşkanı Ruhani´nin ikinci dönem

 

İran´da, hem cumhurbaşkanı hem de il meclisi üyelerinin belirleneceği seçimler için oy verme işlemi başladı. 

56 milyon 410 bin 234 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi yerel saatle 08.00´de, 63 bin merkezde kurulan 130 bin sandıkta başladı. 20.00´dek sürmesi planlanan oy verme işleminin gerekmesi halinde ileri bir saate çekilebileceği belirtildi.

Resmi olmayan ilk sonuçların yarın erken saatlerde gelmesi bekleniyor.

HAMANEY´DEN HALKA ‘OY VERİN´ ÇAĞRISI

Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri erken saatlerde oylarını kullandı.

Gazetecilere açıklama yapan Hamaney, halka oy vermeleri çağrısında bulundu.

Gazetecilerin yoğun ilgisi altında oyunu kullanan Hamaney, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, halka sandığa gitme çağrısında bulundu. Hamaney, Cumhurbaşkanlığı ve il meclis seçimleri önemli seçimlerdir. Halkımızı oy vermeleri için sandığa davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

REFORMCU RUHANİ´YE KARŞI MUHAFAZAKAR REİSİ 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aralarında Ruhani´nin olduğu dört aday yarışıyor.

Yarışın en güçlü adaylarından biri olarak görülen 68 yaşındaki Ruhani, hem reformcu hem de ılımlı muhafazakarların desteğini aldı. İran´a yönelik yaptırımların sona ermesini de sağlayan nükleer anlaşmaya imza atan Ruhani, 2013 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama´yla bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek İslam devriminin gerçekleştiği 1979 yılında bu yana iki ülke arasındaki en üst düzey teması gerçekleştiren isim de olmuştu.

Oyunu başkent Tahran´da kullanan Ruhani´ye basın yoğun ilgi gösterdi.

Kampanya süresince Devrim Muhafızları´na yönelik eleştirel açıklamalarda bulunan Ruhani´nin en güçlü rakibi ise eski bir savcı da olan muhafazakar çizgideki din adamı İbrahim Reisi. Hamaney´e yakın bir isim olmasıyla dikkat çeken 56 yaşındaki Reisi´nin, aşırı muhafazakarları birleştirmeyi başarıp başaramayacağı ise belirsiz.

Ruhani ve Reisi arasında geçmesi beklenen yarışın diğer adayları ise 70 yaşındaki eski İran Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Haşemitaba ve 69 yaşındaki aşırı muhafazakar Mustafa Mirsalim.



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor