İran Devrim Muhafızları Irak´ın kuzeyini bombaladı: En az 9 ölü

İran Devrim Muhafızları Irak´ın kuzeyini bombaladı: En az 9 ölü

İran Devrim Muhafızları, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarını insansız hava araçları ve füzelerle hedef aldı. IKBY Sağlık Bakanı, saldırılarda dokuz kişinin hayatını kaybettiğini ve en az 24 kişinin yaralandığını aç?

 

İran Devrim Muhafızları, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarını insansız hava araçları ve füzelerle hedef aldı. IKBY Sağlık Bakanı, saldırılarda dokuz kişinin hayatını kaybettiğini ve en az 24 kişinin yaralandığını açıkladı. Bu, Devrim Muhafızları´nın 24 Eylül´den bu yana Irak´ın kuzeyine yönelik yaptığını açıkladığı üçüncü bombardıman oldu.

Operasyonun ardından Tahran´dan yapılan açıklamada “Irak´tan İran´ı karıştırmaya çalışan teröristlerin hedef alındığı” ifade edildi.

Iraklı Kürt yetkililer, Süleymaniye ve Erbil yakınlarındaki en az 10 üsse yönelik saldırı düzenlendiğini; biri hamile bir kadın olan iki sivilin hayatını kaybettiğini; bir köydeki 12 kişinin de yaralandığını söylüyor.

Bu, Devrim Muhafızları´nın 24 Eylül´den bu yana Irak´ın kuzeyine yönelik yaptığını açıkladığı üçüncü bombardıman oldu.

IKBY medyası ise bombardımanın dört gündür neredeyse aralıksız sürdüğünü yazıyor.

İran´ın Tasnim haber ajansı “Komala, İran Kürdistan Demokratik Partisi (PDKI) ve Kürdistan Özgürlük Partisi´nin (PAK) hedef alındığını” yazdı. Bu partiler İran´da yasaklı ve ayrılıkçı oldukları gerekçesiyle İran tarafından “terörist gruplar” olarak kabul ediliyor.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Erbil´in doğusunda, IKBY topraklarında bazı üsleri olan KDPI, saldırıların ardından iki üyesinin hayatını kaybettiğini; birçok peşmergenin de ağır yaralı olduğunu duyurdu.

İran´da bir dönem Tahran yönetimine karşı gerilla savaşı başlatan ancak yıllar önce silahlı mücadeleye son verdiğini açıklayan, sol görüşleri ve ülkedeki Kürtlerin haklarını savunan muhalif Komala Partisi´nden üst düzey bir yönetici, 'Kuzey Irak´taki ofislerinin vurulduğunu, ölü ve yaralıların olduğunu” söyledi.

Binaların da zarar gördüğünü belirten siyasetçi, ölü ve yaralı sayısıyla ilgili detay vermedi.

IKBY´deki en büyük iki Kürt partisinden biri olan Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) bombardımanı kınadığını açıkladı. KYB, zaman zaman İran´a yakın olmakla da eleştiriliyor.

Devlet haber ajansı IRNA´nın haberine göre Devrim Muhafızları, operasyonlarına devam edeceğini açıkladı:

“Bu operasyon, tehdit tamamen ortadan kaldırılana; terörist grupların merkezleri yok edilene ve Kürdistan bölgesindeki yetkililer zorunluluklarını ve sorumluluklarını üstlenene kadar devam edecek.”

İRAN´DA DEVAM EDEN PROTESTOLAR

İran´ın kuzeydoğusundaki Kürt nüfusun yoğun olduğu Sakkız şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Mahsa Amini, kıyafet kanununa uygun giyinmediği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış ve 16 Eylül´de gözaltında ölmüştü.

Bunun ardından ülkenin bazı yerlerinde kadınlar sokaklara döküldü; ardından protestolar daha geniş çaplı şekilde çok sayıda şehre yayıldı.

İran Devrim Muhafızları, “Iraklı Kürt yetkilileri uyardıkları halde terörist grupların sınır bölgelerine saldırdığını ve İran´ın kuzeybatısındaki eylemleri kışkırttığını” savunuyor.

Bu sebeple son dönemde, yaklaşık 10 milyon Kürt nüfusun yaşadığı ülkenin kuzeybatısında, yani Irak´ın kuzeyiyle komşu olan bölgelerde düzenlenen protestolardan sorumlu tuttuğu bu gruplara yönelik operasyonlar başlattı.

İran ve Irak´ın Kürtlerin yoğun yaşadığı komşu bölgelerindeki topluluklar yakın akrabalık ilişkilerine sahip.

Sıklıkla karşılıklı olarak sınırı geçen bu halklar arasında yakın ticari ve kültürel ilişkiler de var.

 

 

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading