Tarih: 06.12.2021 19:25

İran, kendi tekliflerine dayanarak nükleer müzakereleri yenilemeye hazır olduğunu söyledi, ´suçlama oyununu´ reddetti

Facebook Twitter Linked-in

 

İran Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Batılı güçleri Viyana´daki müzakereleri durdurmakla suçlayarak geçen hafta sunduğu taslak önerilere dayanarak nükleer müzakereleri sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Geçen hafta İslam Cumhuriyeti, beş aylık bir aradan sonra 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmayı amaçlayan Viyana´daki uluslararası müzakerelere geri döndü.

Çarşamba günü, ABD yaptırımlarının ve nükleerle ilgili önlemlerin kaldırılmasına ilişkin iki karar taslağı sundu.

Ancak hafta sonu boyunca ABD ve Viyana görüşmelerine katılan Avrupalı ​​katılımcılar İran´ı geri adım atmakla suçladı.

Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi, tekliflerin önceki altı tur müzakere sırasında 'İran´ın yüzdüğü uzlaşmalardan herhangi birini geri çektiğini' söyledi.

İran ile daha güçlü ilişkileri olan Rusya bile İran´ın sürece bağlılığını sorguladı. Görüşmelerin sonucundan çıkarı olan bir dış gözlemci olan İsrail, söylemini artırdı.

Pazartesi günü, İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh karşılık verdi.

Yedinci nükleer müzakere turu, Viyana´da beş gün sonra Cuma günü sona erdi, heyetler ulusal başkentlerine döndüler ve gelecek hafta Avusturya´ya dönmeleri bekleniyor.

Khatibzadeh, müzakerelerin ayrıntı vermeden 'hafta sonunda' yeniden başlamasının beklendiğini söyledi.

Dönüm noktası 2015 nükleer anlaşması başlangıçta İran ile İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve ABD arasında kabul edildi.

Anlaşma, Tahran´a yaptırımların hafifletilmesi karşılığında atom silahı geliştirememesini sağlamak için İran´ın nükleer programına kısıtlamalar getirmeyi amaçlıyor.

İsraillilerin daha sert yaptırımlar çağrısının yanı sıra ABD´den İran´a karşı askeri müdahalede bulunmasını isteyeceği bildiriliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —