Tarih: 08.08.2016 11:39

İran Nükleer Alanda Uzman Bilim Adamını İdam Etti

Facebook Twitter Linked-in

 

İran 2009´da Amerika´da ortaya çıkan, daha sonra İran´a dönen nükleer alanda uzman bilim adamını idam etti.

Shahram Amiri, 2009´da Suudi Arabistan´da hac görevini yerine getirirken ortadan kaybolmuş, bir yıl sonra ABD´de çekilmiş internet videolarında görülmüştü. Daha sonra Washington´daki Pakistan Büyükelçiliği´ne giderek İran´a gönderilmek istemişti.

Yapılan mülakatlarda Amiri, kaçırıldığını belirtmiş ve kendi isteği dışında Amerikalı ve Suudi casuslar tarafından alıkonulduğunu anlatmıştı. Amerikalı yetkililer ise Amiri´nin, İran´ın nükleer programının anlaşılmasına yardımlarından dolayı milyonlarca dolar aldığını belirtti. Amiri, bir grup militan ile birlikte aynı haftada asıldı.

İran Adalet Bakanlığı sözcüsü Gholamhüseyin Mohseni Ejehi Amiri´nin “düşmana önemli bilgileri verdiği” gerekçesiyle casusluktan suçlu bulunduğunu belirtti.

Ejehi, Amiri´nin önemli bilgilere ulaşma olanağı olduğunu da vurguladı. Ejehi´ye göre Amiri cezaeevi içinden de bilgi sızdırmanın peşindeydi.

Amiri ile ilgili bilgiler ülkesi İran´a döndükten sonra fazla değildi. Geçen yıl babası, BBC´ye Amiri´nin ülkeye döndükten sonra gizli bir yerde tutulduğunu belirtmişti.

Amerikalı yetkililer 2010´da AP haber ajansına yaptıkları açıklamada Amiri´ye İran´ın nükleer programı konusunda bilgi karşılığında 5 milyon dolar ödendiğini kaydetti. Bununla birlikte Amiri ülkeyi parasız terketti. Amerikalı yetkililer, Amiri´nin Amerika´da kendi isteğiyle 3 ay kaldığını da belirtti. Uzmanlar, İranlı yetkililerin Amiri´yi geri dönmeye zorlamak için ailesiyle tehdit etmiş olabileceğini düşünüyor.

Ülkeye döndüğünde İran´da hükümet yetkililer tarafından iyi karşılanan Amiri, Suudi ve Amerikalı yetkililerin Medine´de onu kaçırdığını söyledi. Sorgusunda İsrailli ajanların da bulunduğunu kaydeden Amiri, Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA´in ABD´de kalması için 50 milyon dolar önerdiğini de belirtti.

Amiri, “en zorlu fiziksel ve ruhsal işkence altındaydım” ifadesini kullandı.

Amiri´nin ülkesine dönmesinden 9 gün önce, 2010´da dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton´a danışmanı Jake Sullivan tarafından yönlendirilen e-posta İranlı bilim adamını işaret ediyor görünüyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Richard Morningstar tarafından gönderilen e-posta´da, “diplomatik, psikolojik, yasal olmayan bir durum var, arkadaşımıza çıkış yolu verilmeli, endişelerini anlamalıyız” ifadeleri yer alıyor. E-postada, “Adamımız hiçbir şey yapamayacak, eğer gitmesi gerekiyorsa gitsin” ifadeleri de dikkat çekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —